Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hamsterwoede: zonnebloemolie is schaars (maar gelukkig zijn er alternatieven)

Bij een moderne crisis hoort blijkbaar hamsterwoede. Aan het begin van de coronapandemie hamsterden Nederlanders massaal wc-papier. Nu gaat het om zonnebloemolie. In steeds meer supermarkten zijn de schappen waar het vloeibare goedje hoort te staan, vrijwel leeg.

Supermarkten zijn al begonnen met het aan banden leggen van de verkoop van zonnebloemolie. Bij sommige winkels is een quotum ingesteld voor het aantal flessen dat klanten kunnen kopen. Bij Jumbo is dat slechts één fles per klant. Dat doen ze omdat de levering steeds lastiger wordt, meldt brancheorganisatie Centraal bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Zonnebloemolie moeilijk leverbaar door oorlog Oekraïne

Het hamsteren van wc-papier bleek twee jaar terug al snel overbodig, want er was nooit echt een tekort. Bij zonnebloemolie zit dat anders. De plantaardige olie die in Nederland wordt verkocht, komt voor twee derde uit Oekraïne. Door de oorlog is levering zo goed als onmogelijk.

Eerder deze week gaf de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) al aan dat fabrikanten bezig zijn met alternatieven voor zonnebloemolie. Die organisatie schatte in dat de zonnebloemolie uit Oekraïne over vier tot zes weken op is.

Alternatieven voor zonnebloemolie

Zonnebloemolie wordt gebruikt om bijvoorbeeld chips en friet in te frituren, maar zit ook in margarine, koekjes en babyvoeding. Fabrikanten die het goedje gebruiken, kijken inmiddels naar andere plantaardige oliën als vervanger, laat het CBL weten. Supermarkten zijn in gesprek met fabrikanten en overheden en letten goed op de voedselveiligheid. „De alternatieven zijn er en het gaat vaak om lage doseringen, waardoor het goed te vervangen is door andere plantaardige oliën”, aldus een woordvoerster van de supermarktenkoepel. Als er veranderingen komen, zal het CBL daar in één keer klanten over informeren.

Zonnebloemolie is een van de meest neutraal smakende soorten olie en erg geschikt voor het bakken van vlees, wokken van groenten of als dressing voor een salade. Koolzaadolie is volgens onze collega’s van Culy een goed alternatief voor bakken en braden. De smaak is licht en een beetje notig. Gewone olijfolie is ook geschikt om in te bakken.

Zoveel verdient Jan Modaal (de doorsnee Nederlander) per maand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hamsterwoede: zonnebloemolie is schaars (maar gelukkig zijn er alternatieven)
Sluiten