Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 21 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo zagen de eerste Schijven van Vijf eruit

Na twaalf jaar vindt het Nederlandse Voedingscentrum het tijd voor een nieuwe Schijf van Vijf. Dinsdag wordt deze, alweer zesde, schijf gepresenteerd.

November vorig jaar kwam de Gezondheidsraad al met nieuwe richtlijnen Goede Voeding. Deze nieuwe adviezen op basis van ‘de huidige stand van de wetenschap’ heeft het Voedingscentrum de afgelopen maanden geëvalueerd, aangevuld en bewerkt tot de Schijf van Vijf anno 2016.

Peulvruchten

Op basis van de richtlijnen van de Gezondheidsraad lijkt het erop dat in de nieuwe Schijf van Vijf peulvruchten een belangrijkere plek in zullen nemen. Ook adviseert de Gezondheidsraad nu dagelijks ongezouten noten, groene of zwarte thee en minder vruchtensappen.

Maar hoe de schijf er precies uit komt te zien, weten we dinsdag. Metro nam een kijkje terug in de tijd. Zo zag de Schijf van Vijf er door de jaren heen uit.

1953

De eerste Schijf van Vijf kwam uit in 1953. Tot die tijd was voorlichting vooral te vinden in de vorm van tabellen over voedingsstoffen. In de Verenigde Staten werd ervoor gekozen een beeldendere vorm van voorlichting te geven. Het Nederlandse ‘Voorlichtingsbureau van Voedingsraad’ volgde dit voorbeeld.

Jaren 70

In de jaren 70 verscheen een geüpdatete versie van de Schijf van Vijf. De verandering zat toen alleen nog in de vormgeving. Qua inhoud verschilde deze schijf niets van de schijf uit 1953.

1981

In 1981 werd de Schijf van Vijf vervangen door de Maaltijdschijf. De Schijf van Vijf ging vooral over het eten over de hele dag. De Maaltijdschijf zoomde in op de maaltijd, en zou daarmee praktischer zijn, zo werd gedacht. Grote veranderingen waren dat zuivel als eigen vak verdween en ook vetten werden ingeperkt.

1991

Tien jaar later, in 1991, werd de Maaltijdschijf vervangen door de Voedingswijzer. Slechte voeding bestaat niet, werd het nieuwe uitgangspunt en de persoonlijke vrijheid stond voorop. Producten werden expres zo abstract mogelijk afgebeeld op een geel tafellaken. Aanwijzingen zoals: gevarieerd eten, matig met vet en zuinig met zout bleven van kracht.

2004

In 2004 werd de Schijf van Vijf, zoals we deze tot nu toe gekend hebben, gelanceerd. Geen Maaltijdwijzer, geen Voedingswijzer, maar weer een Schijf van Vijf. Uit onderzoek bleek namelijk dat de term Schijf van Vijf nog bij veel mensen bekend was. Ondanks dat die term dus al bijna twintig jaar niet meer gebruikt werd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo zagen de eerste Schijven van Vijf eruit
Sluiten