Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 8 feb 2021

Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 8 februari

Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 8 februari. Lees je dit, dan ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws van vandaag.

Dit bericht is tot 20:00 uur bijgewerkt.

Gevaarlijke rijomstandigheden

De rijomstandigheden op de weg blijven ook maandagavond en dinsdagochtend gevaarlijk. Volgens Rijkswaterstaat komt dat door sneeuw- en ijsresten op de snelwegen. Ook is er kans op opvriezen van natte weggedeelten als de temperatuur vannacht gaat dalen. Wie de weg op gaat, krijgt van Rijkswaterstaat het advies de actuele weer- en verkeersinformatie te volgen.

Marathonschaatsen toch een mogelijkheid

Rutte is teruggekomen op zijn uitspraak van vrijdag dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor schaatswedstrijden op natuurijs, mocht de komende vorstperiode daar lang genoeg voor aanhouden. Het kabinet denkt na of er een ‘natuurijsbubbel’ kan komen voor marathonschaatsers zodat er toch wedstrijden op natuurijs kunnen worden gehouden.

Sprinters

De Nederlandse Spoorwegen rijden dinsdag in het hele land alleen met Sprinters vanwege de strenge vorst. Vrieskou en vocht zorgen naar verwachting voor ijsafzetting aan bovenleidingen, aldus NS.

Ook zijn er nog veel storingen op het spoor door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. Sprinters stoppen ook op kleine stations en daarmee hoopt de NS zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming te brengen. Waar mogelijk worden treinen verlengd. Ondanks alle inzet is de situatie op het spoor nog steeds onzeker en adviseren NS en ProRail reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen.

Staat van beleg in grote steden Myanmar na massaprotesten

De Myanmarese autoriteiten hebben na massale protesten op meerdere plaatsen de staat van beleg afgekondigd. Het gaat volgens lokale bestuurders om Yangon en Mandalay, de twee grootste steden van het land. Mensen mogen daar niet bijeenkomen in groepen van meer dan vijf personen en er wordt een avondklok ingesteld. De noodmaatregel volgt op grootschalige protesten tegen de staatsgreep van vorige week.

Vijftien meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins

Er zijn tot nu toe vijftien meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Volgens de organisatie gaat het daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Bijwerkingencentrum: 15 meldingen van overlijden na vaccinatie coronavaccins

Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat maakt het kabinet later vandaag bekend, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Daarmee loopt de avondklok net zo lang door als de rest van de maatregelen die sinds het begin van de strenge lockdown van kracht zijn.

De Tweede Kamer moet zich nog wel over de verlenging van de avondklok uitspreken. Hoewel de meeste partijen wel inzien dat een verlenging nodig is. Zonder kabinetsbesluit tot verlenging zou de avondklok woensdagochtend aflopen.

Nijmeegse Vierdaagse ook dit jaar geschrapt

„Met pijn in het hart” laat de stichting De 4Daagse weten dat de Vierdaagse in Nijmegen ook dit jaar niet door kan gaat. De stichting laat weten dat het onmogelijk is de 104de Vierdaagse te organiseren zoals mensen dat mogen verwachten. „Het houden van 1,5 meter afstand is onmogelijk en de vaccinatiegraad is niet hoog genoeg”, aldus de stichting. Vorig jaar werd de Vierdaagse ook al afgelast vanwege de coronapandemie.

 

Nederlands windpark gaat energie leveren aan Amazon

Het nieuwe windpark voor de Nederlandse kust gaat voor de helft energie opwekken voor de Amerikaanse webwinkel Amazon. Het windpark, CrossWind, moet over twee jaar klaar zijn en Shell en Eneco gaan dan de windenergie verhandelen. Amazon heeft een doelstelling om in 2025 volledig te draaien op duurzame energie en in 2040 geheel uitstootvrij te zijn.

Code oranje in het noorden van het land

In Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Waddengebied geldt tot vanmiddag 18.00 uur code oranje, vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten. In de overige provincies geldt sinds het middaguur code geel vanwege gladheid voor sneeuwresten, meldt het KNMI. Het winterweer heeft ook invloed op het treinverkeer: de dienstregeling is ontregeld en er rijden vooralsnog vooral sprinters. ProRail verwacht dat er in de tweede helft van deze week de treinen weer normaal zullen rijden. Ook veel vluchten van KLM lopen door het winterse weer grote vertraging op.

Gladheid impact op pakketbezorgers, transporteurs, supermarkten: ‘Flinke puzzel’

Voorlopig geen nieuwe adoptieprocedures

Het is voorlopig niet mogelijk om een nieuwe adoptieprocedure te starten. Dat heeft minister Sander Dekker vanochtend bekendgemaakt. Volgens Commissie-Joustra, die de zaak onderzocht, vonden er jarenlang allerlei misstanden plaatsen: van kinderhandel tot kinderdiefstal.

De Nederlandse overheid was op de hoogte van deze misstanden, maar greep niet in, bleek uit het onderzoek. „Het is pijnlijk dat de overheid niet heeft gedaan wat van haar mocht worden verwacht. Een excuses is op zijn plaats”, zei minister Dekker. Partijen in de Tweede Kamer willen dat adoptiekinderen en -ouders worden geholpen bij alle vragen die ze nu hebben.

Adoptie van kinderen uit het buitenland wordt per direct opgeschort

KNVB presenteert app om racisme en discriminatie tegen te gaan

De KNVB heeft vandaag de app DiscriminatieMelder gepresenteerd om racisme en discriminatie in het voetbal tegen te gaan. Als mensen op of rond het voetbalveld hiervan getuige, kunnen ze dat anoniem melden. De DiscriminatieMelder is onderdeel van een aanvalsplan tegen ongewenst gedrag. Aanleiding was een incident in november 2019 tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd daar door supporters racistisch toegezongen. Zo klonken er onder meer oerwoudgeluiden en Zwarte Piet-liedjes. Het kabinet stelde daarna 14 miljoen euro voor drie jaar beschikbaar om racisme en discriminatie in de voetbalsport aan te pakken.

Trump wacht mogelijk kortste afzettingsprocedure in geschiedenis

De Amerikaanse oud-president Donald Trump hoort mogelijk deze week of hij schuldig is aan het aanzetten tot een opstand. Het proces begint morgen in de Senaat en duurt waarschijnlijk niet langer dan een week. Het proces tegen Trump volgt op de bestorming van het Capitool, waarbij vijf doden vielen. De vervolging van Trump is om meerdere redenen historisch te noemen. Trump kreeg namelijk als enige president twee keer te maken met een afzettingsprocedure en gaat daarnaast de geschiedenis in als de eerste oud-president die wordt vervolgd door het Congres. De verwachting is Trump voor de tweede keer zal worden vrijgesproken.

Afzettingsproces Trump mogelijk één van snelste ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 8 februari
Sluiten