Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Ongezonde aroma’s in rookworst en barbecuesaus worden verboden, zo zit het

De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

Van acht aroma’s die voedingsmiddelenfabrikanten nu nog gebruiken in gerookte vis, vlees, chips, kaas en andere producten bevatten er zes stoffen die het DNA beschadigen. Ze ontstaan als aromaproducenten rook maken om die vervolgens als condens te laten neerslaan en als smaakmaker te verkopen. De zogeheten mutagene stoffen kunnen kanker of andere ernstige ziekten veroorzaken, waarschuwt de Europese toezichthouder EFSA. Van twee aroma’s kan EFSA niet uitsluiten dat ze zulke bestanddelen hebben.

Experts van de EU-landen hebben daarom woensdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de aroma’s niet langer toe te laten op de Europese markt. De vergunning, die 1 juli afloopt, wordt niet verlengd. Wel komt er een overgangsperiode van vijf jaar voor fabrikanten van gerookt vlees, vis, kaas en andere voedingswaren die voorheen op traditionele wijze gerookt werden. Voor andere producten als chips, soepen en sauzen is er twee jaar respijt.

Alternatieven

Levensmiddelenfabrikanten zoals Unox en Zwanenberg Food Group hadden voorafgaand aan het besluit van woensdag al aangegeven dat ze bij een verbod naar alternatieven willen zoeken voor de schadelijke rookaroma’s. Terug naar het bewerkelijke, ongezonde en milieuonvriendelijke traditionele roken is doorgaans geen optie.

Een woordvoerder van worst- en hammenmaker Zwanenberg, met merken als Kips, Zwan en Lupack, zegt dat het besluit in Brussel uitpakt zoals verwacht, dus met een overgangsperiode. Dat betekent volgens hem dat er nog voldoende tijd is om alternatieven te vinden.

Aromaproducenten

Bij de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) leven wel zorgen om de ontstane situatie. Volgens de brancheorganisatie zou het het beste zijn als de aromaproducenten een manier bedenken hoe ze aroma’s kunnen maken zonder de stoffen waarop door de Europese toezichthouder is gewezen. Maar of dat gaat lukken staat nog helemaal niet vast, stelt VNV-secretaris Richard van der Kruijk.

In de rookworsten van HEMA zitten geen aroma’s. De worsten worden volgens HEMA indirect gerookt met houtrook, waarbij het smeulende hout zich buiten de rookkamer bevindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties