Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Good vibes 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Code oranje (en geel), maar nog steeds sneeuwpret

Het is inmiddels maandag, de meeste mensen zullen weer moeten werken of (online) naar school, maar de sneeuwpret blijft. Het blijft vandaag ook nog wel eventjes sneeuwen hier en daar, waardoor code oranje op sommige plekken verlengd wordt. In Noord-Holland, Friesland, Groningen en het Waddengebied is er tot 18.00 uur sprake van code oranje. De rest van het land was vanaf 12.00 uur al geel.

Code oranje blijft in delen van het land gelden vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten. Dat meldt het KNMI. Code geel voor de rest van het land is voor gladheid door sneeuwresten.

Gisteren was het nog een tikkie erger: toen gold code rood vanwege het extreme winterweer. Dat in verband met slecht zicht, snijdende kou en de kans op vorming van „verkeersbelemmerende” sneeuwduinen. Maar ook toen waren we vooral bezig met de leuke kant van sneeuw: sleeën, sneeuwballengevechten en sneeuwpoppen maken.

‘Magische plek’

Vandaag zullen veel mensen moeten werken, maar ook zij nemen het ervan. „Lunchen in de sneeuw”, schrijft Simoon. „Wat een magische plek.”

Iemand anders zet de schijnwerpers op Maastricht, daar is de wind gaan liggen en is de sneeuwval nu mooi te zien. „Er vallen verrassend dikke vlokken omlaag voor een temperatuur van -6°.”

Dieren in de sneeuw

Wij mensen kunnen, als we het niet zo hebben op sneeuw, nog lekker binnen blijven. Veel dieren hebben die luxe niet. Otters, bijvoorbeeld, trotseren de sneeuw dapper. „De #otters in #DeWieden trotseren de sneeuw en het ijs de komende dagen. Dat dit voor veel #dieren een uitdaging is, dat is geen verrassing, ook voor otters kan dit pittig zijn. Vanochtend lieten ze in elk geval zien dat het nog goed met ze gaat.”

Maar voor honden is zo’n sneeuwdagje vaak pret alom. Veel mensen gaan er dan ook lekker op uit met hun trouwe viervoeter.

IJsbaan open

Voor kinderen in het Utrechtste Doorn die vandaag vrij of vroeg klaar zijn, is het helemaal leuk. Er is namelijk dag en nacht doorgewerkt zodat de ijsbaan open kan. Gisteren werd de baan sneeuwvrij gemaakt, afgelopen nacht werd gezorgd voor een goede laag ijs.

Vanochtend vroeg werden al de eerste rondjes gereden:

Gladheid impact op pakketbezorgers, transporteurs, supermarkten: ‘Flinke puzzel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Code oranje (en geel), maar nog steeds sneeuwpret
Sluiten