Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 23 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Mazelen kunnen jaren na besmetting nog dodelijk zijn, zo zit dat

De laatste tijd steken ‘kinderziektes’ als kinkhoest en de mazelen vaker de kop op. Als iemand besmet raakt met de mazelen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is.

Vanochtend riep het Outbreak Management Team (OMT) al op tot meer maatregelen rondom mazelen.

Mazelen kunnen leiden tot SSPE

Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. „Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood”, zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mensen die als baby of dreumes mazelen hebben gehad, lopen kans op SSPE. Als de mazelen voorbij zijn, zijn deze mensen vaak zes tot acht jaar klachtvrij. Maar als er sprake is van SSPE – dat is wel zeldzaam -, treedt daarna geheugenverlies op, verandert het gedrag en krijgen patiënten problemen met bewegen.

Dat ziektebeeld verergert steeds en vrijwel iedereen overlijdt binnen drie jaar, als tiener. Onlangs schoven ouders van overleden kinderen aan bij Op1, waaronder een moeder wiens zoon aan SSPE overleed.

Sinds het begin van dit jaar zijn in Nederland zeker 64 gevallen van mazelen vastgesteld. Dat is ruim vier keer zoveel als de vier voorgaande jaren bij elkaar. Volgens het RIVM is er nog geen landelijke uitbraak, maar is wel sprake van een regionale uitbraak.

Besmettelijk

Mazelen zijn heel besmettelijk. Eén zieke kan ongeveer vijftien ongevaccineerde mensen besmetten, die elk weer vijftien anderen kunnen aansteken. „Dat is heel veel. Als één kind ergens mazelen krijgt, krijgt de rest het ook”, zegt Ruijs.

Symptomen van mazelen zijn klachten als koorts, niezen en hoesten. Besmette mensen hebben meestal ook ontstoken ogen. Na drie tot zeven dagen komen er vlekjes op de huid, eerst achter de oren en daarna over het hele lichaam. In ernstige gevallen krijgt iemand longontsteking. Wereldwijd sterft ongeveer 3 procent van de patiënten. Door vaccinatie is in Nederland slechts een op de 10.000 besmettingen fataal.

Vooral mensen met een slechte afweer en jonge kinderen lopen risico bij besmetting. Bij zwangere vrouwen kunnen de mazelen leiden tot een miskraam of een vroeggeboorte.

Na graaiflatie en krimpflatie nu ook ‘beknibbelflatie’: dit betekent dat (en hier moet je op letten)

Huh? Deze zes verrassende voorwerpen hebben óók een houdbaarheidsdatum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties