Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Ab Osterhaus verscheen bij Ongehoord Nieuws voor coronadebat: ‘Lockdown in het najaar?’

Viroloog Ab Osterhaus schoof gisteravond aan bij Ongehoord Nieuws, het actualiteitenprogramma van de omroep Ongehoord Nederland. Deze omroep kreeg de afgelopen tijd de nodige kritiek en kreeg verwijten over desinformatie en nepnieuws. Maar wat deed Osterhaus, de voorvechter van de corona-aanpak, daar dan?

Het coronadebat roept wisselende reacties op bij het kijkerspubliek.

Er klonk veel commentaar richting de aspirant-omroep Ongehoord Nederland (ON). De zender zou namelijk „nepnieuws zonder tegengas verspreiden”. Ondanks de kritiek oordeelde het College van Omroepen (CvO) van de NPO dat ON mocht blijven bestaan, maar dat de makers zich wel aan voorwaarden moesten houden. ON-voorman Arnold Karskens stelt dat hij met zijn uitzendingen een ander geluid wil laten horen. Een geluid dat volgens hem tot nu toe in Hilversum ontbrak.

Ab Osterhaus schoof aan bij Ongehoord Nieuws

Osterhaus koos er gisteren voor om een uitzending bij te wonen. Overigens verscheen de viroloog de afgelopen tijd veelal in talkshows om de coronakwestie, vaccinatie-belang en besmettingscijfers te duiden. Sommige kijkers vinden het dan ook opmerkelijk dat hij in dit programma aanschuift. Volgens NRC, had Osterhaus nooit bij Ongehoord Nieuws moeten verschijnen, maar hij deed het toch. „Ab in Wappieland”, noemde de NRC-journalist het.

Er komen een aantal onderwerpen voorbij. Zo vraagt presentator Ahmed Aarad of we ook dit najaar een lockdown kunnen verwachten. „Dat hangt af van de varianten die gaan komen. Er kunnen nieuwe varianten optreden, zelfs in de zomertijd. Maar ik denk dat het wel heel goed nieuws is dat 87 procent van de mensen gevaccineerd is.” Hoewel we momenteel ons niet echt druk lijken te maken over het coronavirus, moeten we volgens Osterhaus een vinger aan de pols houden. „Het is zeer mogelijk dat we nieuwe varianten gaan krijgen. En in het najaar denk ik sowieso dat dat virus weer terug kan komen.”

Coronadebat en lockdowns

Osterhaus is naar eigen zeggen groot voorstander geweest van de lockdowns. „Een hele goede maatregel”, noemt hij het. Hij wordt in het programma aan de tand gevoeld over de impact van deze lockdowns, maar ook de wettelijke vastlegging van coronabeleid. Osterhaus noemt landen als China, Australië, Taiwan en Nieuw-Zeeland. Die, ondanks strenge lockdowns volgens hem qua ziektelasten en op economisch gebied, het heel goed deden. Daartegenover zet hij de situatie in Brazilië, waar amper coronabeleid gold. Daarover zegt hij: „Iedereen heeft de beelden daarvan gezien.” Volgens hem moeten we in Nederland die twee uitersten tegen elkaar afwegen.

Ab Osterhaus: ‘Maatregelen bij plotselinge nieuwe variant’

Hij benadrukt dat de landen die de keiharde maatregelen hebben doorgevoerd, „heel weinig ziektelast hebben gehad”. Waarop tafelgast en FVD-lid Pepijn van Houwelingen reageert: „Ze zitten in China nog steeds in lockdowns.” Maar volgens Osterhaus zijn de ziektecijfers en sterftecijfers daar niet te vergelijken met Europa.

Later haalt Osterhaus aan dat hij denkt, mede door de immuniteit en vaccinatiegraad, dat er weerstand tegen het virus is. En dat het virus zich waarschijnlijk „zal gaan gedragen als een ernstige wintergriep”. Hij stelt: „Daar doen we geen lockdowns voor, maar kun je wel bepaalde extra maatregelen voor nemen.” Maar hij benadrukt dat als „er een plotselinge nieuwe variant” opduikt, er „nieuwe maatregelen” kunnen volgen.

Verdeeldheid onder kijkers coronadebat

De discussie is fel. Kindervaccinaties, gecensureerde artsen, polarisatie, het komt allemaal voorbij. Osterhaus benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat het debat open blijft. Uit de reacties van kijkers blijkt dat het debat online nog even verder gaat. Sommigen prijzen het optreden van Osterhaus en ook het feit dat hij aan tafel aanschoof bij dit programma. Anderen sluiten zich aan bij de argumenten van de andere tafelgasten.

Wil je de hele uitzending van Ongehoord Nieuws bekijken? Je vindt de aflevering van gisteren hier

Kijkers vinden Hans Knoop ‘held van de dag’ in Ongehoord Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.