Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Entertainment 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ongehoord Nederland krijgt kans zichzelf te bewijzen: ‘Moeten zich wel aan de regels houden’

Er klinkt de afgelopen tijd veel kritiek rond de nieuwe aspirant-omroep Ongehoord Nederland. Zo zou de zender „nepnieuws zonder tegengas” verspreiden. Toch geeft het College van Omroepen (CvO) van de NPO de omroep nog een kans zichzelf te bewijzen. Maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Voorzitter Arjan Lock van de CvO laat in een reactie weten dat het nog niet einde verhaal is voor Ongehoord Nederland. Er komen wel steeds meer klachten binnen. Zo ook bij de ombudsman. Die ontving vele tientallen klachten dat het nieuwsprogramma van Arnold Karskens niet alleen nepnieuws zou verspreiden, maar ook racistisch zou zijn.

Onlangs schoof misdaadjournalist Hans Knoop aan in Ongehoord Nieuws, een programma van Ongehoord Nederland. Daar waren kijkers dan weer wél over te spreken. Ze noemden hem „de held van de dag”.

Nog niet einde verhaal voor Ongehoord Nederland

„Wij zijn ons bewust van de kritische geluiden”, stelt Lock. „Maar we merken dat er bij Ongehoord Nederland een enorme bereidheid is om mee te denken en te tonen dat zij hun taak serieus nemen.” De voorzitter noemt het feit dat Ongehoord Nederland nu ook uitzendingen verzorgt „een bewijs van de schoonheid van het Nederlandse omroepbestel”.

Wel krijgt ON dus niet vrij spel. Ze moeten zich „aan de regels van het spel houden”. „De ombudsman onderzoekt nu een flink aantal klachten. Als uit dat onderzoek blijkt dat ON zich niet aan onze journalistieke codes houdt, dan gaan we ervan uit dat er serieus naar die kritiek wordt geluisterd en gehandeld. Wie deel uitmaakt van dit systeem, heeft de regels te respecteren, óók als zij vervelend uit zouden pakken.”

‘Ander geluid laten horen’

Lock wil echter ook niet op de zaken vooruitlopen. „We geven elke nieuwe collega de kans om zich het systeem en de regels eigen te maken. Maar we gaan ervan uit dat ook Ongehoord Nederland zich houdt aan onze journalistieke codes en mores. Die heeft Karskens ook ondertekend. Meedoen aan het publieke bestel brengt niet alleen rechten met zich mee, maar ook plichten.”

Ongehoord Nederland lag onder meer onder vuur vanwege claims dat de inval in Oekraïne de schuld van het westen zou zijn en de suggestie dat een satirische column van Marcel van Roosmalen tot politieke moorden zou kunnen leiden. Karskens stelt dat hij met zijn uitzendingen een ander geluid wil laten horen dat tot nu toe in Hilversum ontbrak.

Kijkers gaan los op deelnemers Mr Frank Visser: ‘Dit moeten typetjes zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ongehoord Nederland krijgt kans zichzelf te bewijzen: ‘Moeten zich wel aan de regels houden’
Sluiten