Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nepnieuws zonder tegengas: zo omschrijven experts Ongehoord Nederland

De nieuwe aspirant-omroep Ongehoord Nederland voldoet niet aan de journalistieke code en brengt ongefundeerde feiten zonder enig weerwoord. De omroep is hiermee schuldig aan het verspreiden van desinformatie. Dat zeggen media-experts in gesprek met dagblad Trouw. Zij baseren zich op de eerste drie weken waarin ON uitzendt.

Gasten aan tafel bij de talkshow van Ongehoord Nederland brengen meningen en geruchten als vaststaande feiten zonder dat presentatoren hen daarop wijzen of doorvragen. Zo krijgen kijkers van Ongehoord Nieuws, de talkshow van de nieuwe omroep, volgens de experts het idee dat de oorlog in Oekraïne de schuld is van het Westen en de stikstofcrisis niet bestaat. Ook suggereren mensen in de programma’s dat er een hogere macht met een verborgen agenda is die iedereen manipuleert.

‘Ongehoord Nederland verspreidt nepnieuws’

„Als je als journalist in een programma als Ongehoord Nieuws, of welk journalistiek programma dan ook, geen tegengas geeft als dergelijke onjuistheden worden verkondigd dan draag je bij aan de verspreiding van desinformatie”, stelt mediawetenschapper Nel Ruigrok van de Erasmus Universiteit in Trouw.

Desinformatie wordt bijvoorbeeld verspreid door, zo zeggen de experts, politici als Wybren van Haga, Thierry Baudet en Geert Wilders, die de afgelopen weken te gast waren. Ook Arnold Karskens, de voorman van ON, doet hieraan mee. Hij stelde over de inval in Oekraïne dat ‘Poetin niet anders kon dan zo reageren’ omdat Oekraïne nou eenmaal een ‘bufferstaat’ is.

Inmiddels is de omroep trending topic op Twitter, vanwege het artikel dat Trouw heeft uitgebracht. De meningen op het sociale medium lopen uiteen. Een greep uit de reacties:

https://twitter.com/DaydenChey/status/1504063091876765696

Ingediende klacht

Eerder deze week plaatste ook Hans Laroes, de voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal, al kanttekeningen bij de omroep. Hij sprak van een ‘tragische grap’. De Ombudsman van de NPO doet een onderzoek naar de klachten die over de uitzendingen zijn binnengekomen. De NPO wacht dit onderzoek af en stelt ondertussen ‘doorlopend in gesprek te zijn, zoals we dat doen met alle omroepen’.

Eerder diende de omroep zélf nog een klacht in bij de Raad van Bestuur van de NPO en het College van Omroepen. Ongehoord Nederland vond hierbij dat de Ombudsman van de NPO zich onprofessioneel heeft opgesteld.

Willem Engel aangehouden vanwege opruiende berichten over corona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.