Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kijkers vinden Hans Knoop ‘held van de dag’ in Ongehoord Nederland

Misdaadjournalist Hans Knoop schoof gistermiddag aan bij een van de programma’s van de nieuwe omroep Ongehoord Nederland. Hij liet een kritisch geluid horen en daar vindt Twitter heel wat van. De omroep kreeg onlangs namelijk veel kritiek. Zo zouden ze desinformatie verspreiden, niet doorvragen én kijkers manipuleren.

Sommige kijkers noemen Hans Knoop echter de ‘held van de dag’. Normaalgesproken nodigt de omroep omstreden gasten uit in de show, zoals politici Thierry Baudet en Geert Wilders. Maar ook Arnold Karskens, de voorman van ON, laat vaak van zich horen. Zo stelde hij over de inval in Oekraïne dat ‘Poetin niet anders kon dan zo reageren’, omdat Oekraïne nou eenmaal een ‘bufferstaat’ is.

Hans Knoop fel over Willem Engel

Hans Knoop daarentegen liet gisteren een kritisch tegengeluid horen. Zo stelt hij dat Willem Engel niet in de gevangenis thuishoort, maar in een psychiatrische kliniek. Dat de journalist ook de delegatie van Forum voor Democratie stil wist te krijgen in de aflevering, vinden velen geweldig. „Overal waar FVD komt, bezigen ze fulminerende retoriek om hun achterban op te ruien en te intimideren. Zelfs in de Tweede Kamer gaan ze tekeer. Hans Knoop heeft de heren met feiten en vakmanschap om de oren geslagen, daarom waren ze stil”, reageert een twitteraar.

„Hans Knoop doet het geweldig, de hele bruinrechtse kliek wordt de les gelezen. Ze stotteren ervan, heerlijk”, luidt een andere reactie.

Media-experts hebben in gesprek met dagblad Trouw vastgesteld dat Ongehoord Nederland niet voldoet aan de journalistieke code. „Als je als journalist in een programma als Ongehoord Nieuws, of welk journalistiek programma dan ook, geen tegengas geeft als dergelijke onjuistheden worden verkondigd, dan draag je bij aan de verspreiding van desinformatie”, stelt mediawetenschapper Nel Ruigrok van de Erasmus Universiteit in Trouw.

Ongehoord Nederland

Zo krijgen kijkers van Ongehoord Nieuws volgens de experts het idee dat de oorlog in Oekraïne de schuld is van het Westen en de stikstofcrisis niet bestaat. Ook suggereren mensen in de programma’s dat er een hogere macht met een verborgen agenda is die iedereen manipuleert.

ZWART en ON! treden toe tot NPO, Slob plaatst wel ‘een kanttekening’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.