Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Uitval vluchten bij Transavia door personeelsgebrek en ziekteverzuim

Ziekteverzuim en personeelstekort. Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft er de laatste tijd veel last van. Door de interne problemen denkt de organisatie dat ze de komende weken opnieuw enige vluchten uit moeten laten vallen, laten ze aan AD weten. De afgelopen tijd ging het om 0,5 procent van de vluchten. Transavia nam al wel nieuw personeel aan, maar tegelijkertijd wordt het richting de zomer ook drukker met vluchten.

Transavia heeft zich volgens topman Marcel de Nooijer zo goed als mogelijk voorbereid op de mei- en de zomervakantie. „Maar ook wij hebben te maken met de algehele personeelskrapte en de naweeën van corona.” Ondanks de tegenslagen denkt De Nooijer dat Transavia dit jaar quitte kan draaien na twee coronajaren, waarin verlies werd geleden.

Personeelstekort Transavia

Het is niet de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij tegen een personeelstekort aanloopt. Vakbond FNV waarschuwde al eerder voor lange wachtrijen en kwijtgeraakte koffers aankomende zomer. Als de luchtvaartmaatschappijen niet snel nieuw personeel weten te vinden, verwachten medewerkers dezelfde situatie als vorig jaar.

Toen moesten piloten meehelpen met het uitladen van bagage. Ook vertrokken er weleens vliegtuigen zonder koffers. Het personeelstekort bij Schiphol zorgt voor een onveilige situatie en stress bij medewerkers, blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie. Medewerkers draaien soms wel diensten van 12 uur en krijgen daardoor te weinig rust na een reeks nachtdiensten.

Lange wachtrijen en achtergebleven bagage

Volgens Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol is „veilig en gezond je werk kunnen doen” het belangrijkste punt van aandacht. Als dat niet gewaarborgd kan worden, „moeten er vluchten geschrapt worden”, zegt Van Doesburg. Eerder schreef Metro ook al over de mogelijke gevolgen van de personeelstekorten op Schiphol en wat het voor jou als reiziger betekent. Bereid je bijvoorbeeld maar voor op lange wachtrijen en achtergebleven bagage. Ook kan het gebeuren dat jouw koffer op de verkeerde luchthaven belandt.

Personeelstekort in de horeca: ‘In september wordt het nog erger’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.