Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Frankrijk ging voorop met coronapas, maar wat deed dit met de vaccinatiegraad?

De Franse president Emmanuel Macron gokte als een van de eersten op het coronabewijs. In Nederland volgen we zijn aanpak. Maar wat deed de coronapas met de vaccinatiegraad in Frankrijk? En welk effect heeft het op niet-gevaccineerden?

Gisteravond spraken demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge uit dat het coronabewijs vanaf 25 september bij veel dingen verplicht is. In Amerika rolt ondertussen president Joe Biden een soortgelijk plan uit. Maar Frankrijk was het eerste land.

https://twitter.com/AnneliesBlomNL/status/1438084557077680129

Frankrijk voorop met coronapas vanwege lage vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad lag voor de invoering van het Franse coronabewijs te laag. In augustus voerde Macron de coronapas in voor toegang tot theater, horeca en musea. Ook 2,7 miljoen zorgmedewerkers worden verplicht tot vaccinatie.

De Fransen zijn over het algemeen niet zo happig op vaccinatie. Een onderzoek uit 2019 toont aan dat één op de drie Fransen vaccinaties niet veilig vindt en een ander onderzoek uit 2020 toonde aan dat 60 procent geen Covid-vaccin wilde. Macron nam volgens Bruno Cautres, politiek analist bij het Centrum voor Politiek Onderzoek van Sciences Po in Parijs, een „enorm risico met zijn besluit”.

https://twitter.com/Simone_Voice/status/1436652758086602755

Aanpak Macron stimuleert Frankrijk

Daarna trokken wekelijks duizenden Fransen de straten op om te demonstreren. Op 31 juli waren dit er meer dan 200.000. Tegelijkertijd lieten op dezelfde dag 532.000 Fransen zich vaccineren. Na de aankondiging van Macron en zijn coronabewijs steeg het aantal vaccinatie-afspraken. Ook testafspraken namen toe. En volgens het Franse RIVM dalen de ziekenhuisopnamen sindsdien.

Tegen CCN vertelde epidemioloog Vittoria Colliza dat de vaccinatie-afspraken nog steeds toenemen. Volgens haar werkt deze stimulans tot vaccineren. De Franse vaccinatiegraad is inmiddels een van de hoogste in de wereld.

Joe Biden volgt met vaccinatie-aanpak in Amerika

President Joe Biden ziet heil in de aanpak van Macron. Ook in Amerika stagneert het aantal gevaccineerden. Nu wil de Amerikaanse president vaccinatieplicht voor werknemers van de overheid. Daaronder vallen ook zorgmedewerkers en leraren. Het geduld van Biden lijkt op te zijn.

Tegenstanders en critici van deze aanpak denken dat het verzet op deze manier groter wordt. Volgens Heidi Larson, oprichter van het Vaccine Confidence Project, is overheidsdwang niet het wondermiddel voor vaccinatie. „Voor mensen die twijfelen, maakt dit hen alleen maar bozer. Ze zetten dan hun hakken in het zand”, zegt Larson tegen CNN. In Groot-Brittanië deed Larson onderzoek naar een vaccinatiebewijs. Pro-vaxxers vonden dit geen probleem, maar bij twijfelaars werkte het averechts. Sommige landen, waaronder Engeland, meldden dat zij geen coronabewijs inlassen.

Meer dan alleen coronapas

Volgens experts is er meer nodig dan alleen een coronapas. Communicatie, voorlichting en overtuiging zijn volgens epidemioloog Catherine Hill net zo belangrijk. In Frankrijk moedigde Macron via social media jongeren aan zich te laten vaccineren. Ook helpt het volgens Hill op priklocaties toegankelijk te maken.

Derde ‘boostervaccin’ voor kwetsbaren: Frankrijk roept gezonde bejaarden op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.