Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Amerikaans ziekenhuis sluit kraamafdeling door personeelstekort na vaccinatieplicht

Een Amerikaans ziekenhuis moet noodgedwongen de kraamafdeling sluiten. De komende tijd worden daar geen baby’s ter wereld gebracht. Te veel zorgmedewerkers stapten namelijk op vanwege de naderende vaccinatieplicht.

De geboorteafdeling van het Lewis County General Ziekenhuis in New York gaat dicht. Vanaf 25 september worden daar geen bevallingen meer begeleid. Momenteel beschikt het ziekenhuis over te weinig gevaccineerd personeel voor deze afdeling.

Vaccinatieplicht ziekenhuis leidt tot uitstroom personeel

De ziekenhuisdirecteur Gerald Cayer vertelt tegen USA Today dat 27 procent van de zorgmedewerkers geen vaccinatie wil. Dertig medewerkers namen ontslag, waarvan zeven op de kraamafdeling werken. Onder de opgestapte werknemers zijn verpleegkundigen, therapeuten en technici. „We zijn niet in staat om de afdeling veilig te bemannen”, vertelt Cayer. „Het aantal ontslagverzoeken geeft ons weinig keus. Daardoor kunnen we geen bevallingen begeleiden.” De directeur hoopt dat de kraamafdeling tijdelijk stil ligt en niet gesloten blijft.

Mochten meer zorgmedewerkers opstappen, krijgt het ziekenhuis nog meer problemen. Vijf andere afdelingen lopen hetzelfde risico als de kraamafdeling. De vaccinatieplicht zorgt dan voor een te grote uitstroom van personeel, waardoor het ziekenhuis handen tekort komt.

https://twitter.com/bulford_harold/status/1437513865110032384

Zorgmedewerkers in Amerika verplicht vaccin

Plannen over vaccinatieplichten in de zorg komen in steeds meer landen voor. De Amerikaanse president Joe Biden stelde daarvoor een speciaal Covid-plan op. Hij wil namelijk dat Amerikanen in dienst van de overheid zich verplicht laten vaccineren. Daaronder vallen ook leraren en zorgmedewerkers. Dit om de verspreiding van de Delta-variant tegen te gaan.

Andrew Cuomo, de voormalig gouverneur van New York, voerde die verplichting voor zorgmedewerkers in New York in. Zij moeten voor 27 september gevaccineerd zijn voor hun baan in de zorg. In het ziekenhuis heeft 46 procent ten minste één prik gehad. Dit tegenover het nationale gemiddelde van 63 procent.

https://twitter.com/foxjstephen/status/1437421831355609096

Joe Biden: ‘Het gaat niet om vrijheid, maar over bescherming’

President Biden liet weten dat zijn regering graag vaccinatieplicht ziet binnen instellingen die afhankelijk zijn van het Medicare-systeem. Dit zorgstelsel vergoedt grotendeels van de Amerikaanse zorg. Zo’n 50.0000 ziekenhuizen en instellingen voeren vaccinatieplicht in voor hun personeel. Daarover zei de president: „Het gaat hier niet over vrijheid of een persoonlijke keuze. Het gaat over bescherming van jezelf en anderen om je heen.”

De Amerikanen motiveren mensen op allerlei manieren tot een vaccin. Werknemers kregen bijvoorbeeld bonussen om toch een prik te halen.

Uitgelekt: Shell werknemers verplicht te vaccineren, anders dreigt ontslag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.