Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Frankrijk en Griekenland vragen vaccinatiebewijs voor café, winkel of bioscoop

Zonder vaccinatiebewijs kom je in sommige landen de kroeg of winkel niet meer in. Frankrijk en Griekenland zijn de landen in Europa die dat op korte termijn doorvoeren. Dit vanwege de oplopende besmettingscijfers, verspreiding van de Delta-variant en te lage vaccinatiegraad.

In Frankrijk verscherpt men de grenscontroles met name voor reizigers uit risicolanden. Daarnaast is het vanaf augustus verplicht om in horeca, winkelcentra en reizen per trein of vliegtuig een vaccinatiebewijs te laten zien. In Griekenland gelden vergelijkbare regels vanaf aankomende vrijdag.

Frankrijk vraagt om vaccinatiebewijs

De Franse president Emmanuel Macron sprak deze woorden tijdens de televisietoespraak van gisteravond. Hij benadrukte daar dat alleen gevaccineerden of negatief geteste mensen toegang hebben tot bepaalde openbare ruimten. „De gezondheidspas zal met ingang van augustus verplicht zijn in cafés, restaurants en winkelcentra, maar ook in zieken- en bejaardentehuizen en medisch-sociale instellingen”, zei de president. Dit geldt ook voor „vrije tijd en cultuur”, oftewel bioscopen en theaters.

Had je nog een vakantie naar Frankrijk op de planning staan? Houd dan rekening met een aantal zaken. De president kondigt namelijk ook aan dat de PCR-testen voor buitenlandse toeristen niet langer gratis zijn. Volgens hem moeten Fransen in het buitenland ook betalen voor de tests. De Franse politie controleert streng of toeristen voldoen aan de nieuwe maatregelen. Zelfs al ben je op doorreis, gelden deze regels voor Frankrijk.

https://twitter.com/Sassieinthehou1/status/1414705394010705924

https://twitter.com/stefandevries/status/1414653966995140609

Verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel Frankrijk en Griekenland

De Franse president liet ook weten dat zorgmedewerkers of mensen die werken met risicogroepen zich verplicht moeten vaccineren. Vanaf 15 september gaat ook deze regel in. Hij noemde op dat mensen die zich hier niet aan houden, gestraft worden. Deze verplichte vaccinatie was een advies van Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS). De president liet tijdens zijn toespraak weten dat verplichte vaccinatie voor alle Fransen overwogen wordt.

Ook in Griekenland moet het zorgpersoneel zich laten vaccineren. Wie weigert, wordt medio augustus geschorst. Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgen tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren. Ook komt er een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen.

https://twitter.com/aliekens/status/1414636563703664640

https://twitter.com/Marzippo/status/1414713469908234251

Griekenland heeft lage vaccinatiegraad

Vanaf vrijdag kunnen ook in Griekenland alleen volledig gevaccineerden een café, restaurant of bioscoop in. Wel blijven de terrassen open voor niet gevaccineerden. Daar kondigde ook premier Kyriakos Mitsotakis gisteravond deze nieuwe regel aan, die de hele zomer geldt.

De vaccinatiegraad in Griekenland ligt namelijk niet op het gewenste niveau en de premier hoopt de Grieken op deze manier aan te moedigen tot vaccinatie. Nog niet de helft van de Grieken is namelijk gevaccineerd en onder meer kwetsbare ouderen zijn niet happig op een prik. Mitsotakis benadrukt dat niet gevaccineerden een risico nemen. „Griekenland gaat niet op slot vanwege de houding van sommige mensen. Het is niet Griekenland dat in gevaar is, maar ongevaccineerde Grieken.”

Vorige week werd ook voor het eilandhoppen, wat veel Grieken en toeristen doen, deze regel ingesteld. Wie vanaf het vastenland naar een eiland gaat moet zich laten testen of gevaccineerd zijn. De tests zijn volgens de regering duur en omslachtig, dus hoopt men dat meer Grieken een prik halen.

Malta weigert niet-gevaccineerden

Eerder liet de regering van Malta weten dat het vanaf woensdag alle bezoekers gaat weigeren die niet volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. De Europese Commissie heeft van de regering van Malta opheldering gevraagd over het weigeren van niet-gevaccineerde bezoekers.

https://twitter.com/erikklooster/status/1414715857125711880

https://twitter.com/lexbersi/status/1414813152252997637

Spanje scherpt coronamaatregelen aan

De Spaanse toeristische regio’s Catalonië en Valencia krijgen nieuwe maatregelen vanwege de oplopende besmettingen. In Catalonië, dat Barcelona als hoofdstad heeft, moeten alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen. Ook mag je met hooguit tien mensen bijeenkomen, of dat nou privé is of in het openbaar.

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd. De spertijd van 1.00 tot 6.00 uur geldt ook voor de regionale hoofdstad Valencia. Alle bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal zes personen.

Het Europese coronapaspoort

Het Europese coronacertificaat, ook wel bekend als coronapaspoort of gezondheidspas, is vanaf begin juli actief. In eerste instantie was dit bedoeld om vrij door Europa te kunnen reizen. Met deze digitale registratie toont iemand aan of hij of zij gevaccineerd is. Reizigers, ouder dan 11 jaar, die niet over zo’n coronapaspoort beschikken zijn verplicht een negatieve PCR-test of antigeentest te laten zien.

GGD: Geen quarantaine meer nodig voor gevaccineerde na coronacontact

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Frankrijk en Griekenland vragen vaccinatiebewijs voor café, winkel of bioscoop
Sluiten