Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Pieter Omtzigt is terug in de Tweede Kamer, als eenmansfractie

Pieter Omtzigt, een van de bekendste leden van de Tweede Kamer, is terug in het parlement. Vandaag was zijn eerste Kamerdag in maanden. Hij kampte met een burn-out. In juni zegde hij zijn CDA-lidmaatschap op en nu gaat hij verder als onafhankelijk Kamerlid. „Ik ga proberen het de komende tijd iets rustiger aan te doen”, zegt de oud-CDA’er.

Op Twitter documenteerde het Kamerlid gisteren zijn rit naar Den Haag en zijn nieuwe start. „De bedoeling is een rustige en inhoudelijke start.”

Pieter Omtzigt terug in de Tweede Kamer

Omtzigt begint zijn eerste Kamerdag naar verwachting direct met een belangrijk debat waar veel belangstelling voor zal zijn: over de stand van zaken in Afghanistan en het handelen van het kabinet in de aanloop van de grote evacuatie uit Kabul. Dat debat is een paar uur uitgesteld, omdat de Kamer nog op informatie van het kabinet wacht.

Toch wil het Kamerlid „gefaseerd” terugkomen, na maanden van rust. „Maar dit is een intens vak, waarbij je ofwel afwezig ofwel volledig aanwezig bent.” Ook het leven als eenmansfractie zal anders zijn. „Dit is niet wat ik gezocht had, ik had het graag anders gezien”, zegt Omtzigt. Wel heeft hij zin in het Kamerwerk. Aanstaande vrijdag zal hij uit de doeken doen waar hij zijn aandacht de komende jaren op zal richten.

De Jonge: ‘Niet veel CDA’ers zullen overstappen’

Omtzigt zit dus nu als eenmansfractie in de Kamer. Dat betekent dat andere Kamerleden zich bij hem aan kunnen sluiten. Toch denkt CDA-leider Hugo de Jonge dat niet veel CDA’ers dat zullen doen. „CDA’ers blijven CDA’ers”, aldus De Jonge vorige week.

Het vertrek van Omtzigt werd niet lang daarna besproken op een CDA-congres in Den Bosch. Omtzigt voelde zich tegengewerkt in de partij, iets wat hij uitvoerig beschreef in een uitgelekte notitie. Dat stuk was bedoeld voor het onderzoek van de commissie-Spies naar de verkiezingsnederlaag van het CDA.

Frankrijk ging voorop met coronapas, maar wat deed dit met de vaccinatiegraad?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.