Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 13 sep 2021

Derde ‘boostervaccin’ voor kwetsbaren: Frankrijk roept gezonde bejaarden op

Bejaardenhuizen in heel Frankrijk zijn vandaag begonnen met het toedienen van een derde dosis van het coronavaccin aan hun bewoners. De campagne om de weerstand van kwetsbare mensen tegen het virus een opkikker te geven, is officieel begonnen. Ook in België komt het toedienen van een boostervaccin op gang.

Een van de eerste Europese landen die besloot de zogeheten boostervaccins in te zetten, was Frankrijk. De eerste Fransen hebben alweer zo lang geleden hun tweede prik gehad, of in het geval van het Janssen-vaccin hun enige, dat de bescherming vermoedelijk is afgenomen.

Ook gevaccineerde Belgen met minder weerstand tegen het virus kunnen op voor een extra prik. De eerste uitnodigingen daarvoor zijn verstuurd. De afgelopen weken dienden artsen hier en daar al een derde dosis toe bij patiënten die toch al langskwamen in hun spreekkamer.

Boostervaccin in Frankrijk ook voor gezonde bejaarden

In België mikken ze vooralsnog wel op een veel minder ruime groep dan Frankrijk. Ons buurland legt de nadruk meer op bijvoorbeeld mensen met een auto-immuunziekte of kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan en daardoor een verzwakt immuunsysteem hebben. Frankrijk roept daarentegen ook gezonde bejaarden op.

Over boostervaccins woedt een verhit debat. Niet alleen hun nut wordt nog betwijfeld, maar ze zouden ook ten koste gaan van het inenten van armere delen van de wereld. Daar is het inenten nog maar nauwelijks begonnen en kunnen dus gemakkelijk nieuwe virusvarianten de kop op steken. België wil de extra prik geen booster noemen, maar houdt het erop dat kwetsbare mensen een extra prik nodig hebben voor hun basisvaccinatie.

Het demissionaire kabinet buigt zich later deze week over een derde coronaprik in Nederland. De Europese toezichthouder oordeelde vorige week dat een booster zou moeten worden overwogen voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Onderzoekers van het Amsterdam UMC concludeerden afgelopen weekend evenwel dat het coronavaccin patiënten met een auto-immuunziekte vaak wel degelijk goede bescherming biedt.

Ook gevaccineerden onder coronadoden in Engeland

Uit onderzoek blijkt dat van de 51.000 coronadoden die in de eerste helft van dit jaar in Engeland zijn overleden, er 256 volledig gevaccineerd waren. Dat heeft het Britse statistiekbureau ONS aan de BBC laten weten.

De cijfers laten zien dat de vaccins een grote mate van bescherming bieden tegen ziekte en overlijden, aldus de gezondheidsdienst. De volledig gevaccineerden die na besmetting toch overleden, waren volgens de dienst heel kwetsbaar voor het coronavirus.

De gezondheidsdienst stelt dat het te verwachten was dat ook volledig gevaccineerden zouden overlijden na besmetting met het virus, omdat de vaccins niet voor 100 procent effectief zijn.

In Engeland heeft 80 procent van de mensen vanaf 16 jaar twee prikken gehad.

De Jonge: ‘Coronapaspoorten zullen mogelijk leiden tot hogere vaccinatiegraad’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Derde ‘boostervaccin’ voor kwetsbaren: Frankrijk roept gezonde bejaarden op
Sluiten