Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Verbijsterde (maar ook blije) reacties na persconferentie

Demissionair premier Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge vertelden ons net, tijdens de persconferentie, dat festivals en evenementen weer door mogen gaan. Maar als het binnenevenementen zijn zonder vaste zitplek, mag dat niet tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Daarnaast mag dat maar met 75 procent van de capaciteit. Veel feesten en evenementen vallen dus buiten de boot.

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) reageert met verbijstering op het nieuws. De organisatie laat weten dat poppodia op de voorgestelde manier niet uit de kosten komen en dat het toestaan van meerdaagse popfestivals en -evenementen aan het einde van het festivalseizoen weinig zin meer heeft.

Meerdaagse festivals en evenementen zijn namelijk wel weer volledig toegestaan vanaf 25 september, mits ze buiten zijn. Dan mogen alle bezoekers komen. Maar die versoepeling komt volgens VNPF te laat. Rond deze tijd van het jaar zijn er nauwelijks nog festivals, stelt de organisatie. Dat er voor ongeplaceerde festivals die binnen plaatsvinden wel een maximumcapaciteit van 75 procent geldt, heeft volgens de organisatie ook weinig zin. Volgens de VNPF is een festival op driekwart van de capaciteit niet rendabel te organiseren.

Verbijsterden reacties na persconferentie

Er staan ook wat versoepelingen voor het nachtleven op de planning. Ongeplaceerde concerten en clubnachten mogen met maximaal 75 procent van de maximale capaciteit doorgaan. Ze moeten de deuren wel om middernacht sluiten. „Om bijvoorbeeld een poppodium goed te kunnen exploiteren heb je per jaar een flink aantal uitverkochte concerten en clubavonden nodig en een nog groter aantal bijna uitverkochte programma’s”, laat de organisatie weten. Ook de horeca-inkomsten komen met de beperkte openingstijden in het gedrang.

Tot slot wil de VNPF dat met deze aangekondigde maatregelen de huidige steunmaatregelen moeten blijven en uitgebreid worden. De VNPF vreest dat zonder deze steun een groot deel van de poppodia en festivalorganisatoren alsnog failliet gaat. Het demissionaire kabinet gaf tijdens de persconferentie wel aan op dit moment te werken aan nieuwe steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

Onderwijs blij met versoepelingen

Voor het onderwijs vervallen veel beperkingen. Zo geldt er in het hoger onderwijs vanaf 25 september geen maximale groepsgrootte meer. „Het is heel goed nieuws voor de studenten en docenten dat we weer min of meer normaal naar de campus kunnen”, aldus Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

„Hogescholen zijn heel blij dat zo snel na het openen van het studiejaar ook de aanvullende maatregelen losgelaten mogen worden en dat we weer volledig fysiek onderwijs kunnen geven aan álle studenten”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van Vereniging Hogescholen. Ook hoeven studenten straks geen mondkapjes meer te dragen, bijvoorbeeld in de gang. Het advies blijft wel om jezelf regelmatig te testen, zo’n twee keer per week. Daarvoor kunnen studenten de zelftesten gebruiken die hun school voor hen regelt. Ook blijft het advies: blijf thuis bij klachten.

Hugo de Jonge over coronatoegangsbewijs: ‘Vrijheid is nooit onbegrensd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verbijsterde (maar ook blije) reacties na persconferentie
Sluiten