Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 12 apr 2021

Nu ook ‘motie van afkeuring’ tegen Gezondheidsraad, om AstraZeneca-oordeel

De Gezondheidsraad en demissionair premier Mark Rutte heb iets gemeen: er is tegen allebei een motie van afkeuring aangenomen. Bij Rutte kwam die van coalitiepartner D66, bij de Gezondheidsraad is deze afkomstig van huisartsen. Zij zijn het niet eens met het oordeel om met het AstraZeneca-vaccin te stoppen.

„We hopen dat mensen inzien dat huisartsen opstaan en het niet eens zijn met het advies van de raad om het gebruik van AstraZeneca voor patiënten onder de 60 te staken“, zegt de Amsterdamse huisarts Bart Meijman. „We zitten midden in de vaccinatiecampagne en het is onbekend wanneer we een vervangend vaccin krijgen. Er gaan kostbare dagen verloren met slachtoffers als gevolg.”

AstraZeneca-stop

Afgelopen donderdag kwam er een nieuw advies van de Gezondheidsraad: vaccineer alleen 60-plussers nog met AstraZeneca. Dat besluit kwam nadat het Europees Geneesmiddelenbureu (EMA) concludeerde dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedklachten. Maar de EMA zei ook dat dit geen reden was om te stoppen met het middel van AstraZeneca.

Gisteren hing ‘Het roer moet om’, een groep van dertien actievoerende huisartsen onder wie Meijman, de motie op. Volgens Meijman steunen honderden huisartsen de actie van de groep.

„Door als Gezondheidsraad zo te focussen op de risico’s in plaats van de enorme winst voor de volksgezondheid, maak je mensen onnodig bang en ondermijn je de vaccinatiebereidheid. Daarom zijn huisartsen zo boos, want vaccineren is juist de oplossing. Nu belanden we in de ellende en is de schade veel groter. Het is een fout advies geweest met veel consequenties”, zegt Meijman.

Risico’s inschatten

Veel mensen van zestig jaar of ouder willen het vaccin van AstraZeneca niet, merken huisartsen. Maar het vaccin is niet goedgekeurd voor mensen onder de zestig, dus zijn ze bang dat het ook bij hen kan zorgen voor bijwerkingen.

„Artsen doen niet anders dan risico’s inschatten: dat is ons vak en daar zijn we voor opgeleid. We hopen daarom dat als wij heel erg uitstralen dat doorgaan met vaccineren de oplossing is, dat 60-plussers die gevaccineerd moeten worden ook doordrongen raken van die strategie.”

De voorzitter van de Gezondheidsraad, Bart-Jan Kullberg reageerde gisteren bij de NOS op de motie, en zei dat hij de zorgen van de huisartsen goed begrijpt. Ook heeft hij Meijman een mail gestuurd om contact te hebben over de kwestie.

Volgens Kullberg kan er ondanks de problemen met AstraZeneca in hetzelfde tempo gevaccineerd worden. In de komende weken een maanden krijgen we namelijk andere vaccins binnen. „Als we die net op een andere manier inzetten, dat is het advies van de Gezondheidsraad, kunnen we in hetzelfde tempo vaccineren, maar met minder risico’s dan met het oude programma.”

Vandaag krijgen we de eerste Janssen-doses: wat is het verschil met andere vaccins?

Trombose-expert bij Beau: ‘AstraZeneca-pauze is politiek besluit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nu ook ‘motie van afkeuring’ tegen Gezondheidsraad, om AstraZeneca-oordeel
Sluiten