Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Televisie 6 apr 2021 / 08:01 uur

Trombose-expert bij Beau: ‘AstraZeneca-pauze is politiek besluit’

Nederland is nu voor de tweede keer tijdelijk gestopt met het AstraZeneca-vaccin. Onlangs stierf de eerste Nederlander na inenting met dat middel, aan een longembolie. Of dat een direct gevolg is van de vaccinatie, is echter niet duidelijk. Trombose-experts zeggen bij Beau dat dat niet zeker is. Volgens hen is deze vaccinatiepauze puur een „politiek besluit”.

Trombose-expert en internist van het Radboudumc Saskia Middeldorp zegt dat de beslissing om met het middel te stoppen „op wetenschappelijke gronden niet uit te leggen” is. Zij spreekt ook voor veel van haar collega’s – ze zit in een groep van honderden trombose-experts – en zij denken er grotendeels hetzelfde over.

‘Niemand zegt: ‘Fantastich besluit”

Wanneer Beau Middeldorp vraagt wat zij en haar collega’s van dit besluit vinden, is het antwoord duidelijk. „We hebben nog niemand gehad die zegt ‘nee hoor, fantastisch besluit.” In ieder geval is twijfel – en soms ook afkeuring – dus aan de orde van de dag bij deze trombose-experts. „Iedereen wil dat we dit tot op de bodem uitzoeken”, benadrukt ze wel. Maar dat is ook wat er nu gebeurt.

Afgelopen vrijdag maakte de regering namelijk de beslissing om AstraZeneca op pauze te zetten. Slechts vijf dagen later zou het Europees Geneesmiddelenbureau „een enorm goed, weloverwogen” rapport uitbrengen over het middel. Dat de regering dat niet afwacht, vindt Middeldorp onbegrijpelijk. Haar collega’s hebben in de media al vaker gereageerd. „Als je alle deskundigen passeert, dan komt dat in de buurt van arrogantie. Ik word steeds bozer over hoe dit is gegaan”, reageerde hoogleraar klinische trombose aan het UMC van Maastricht, Hugo ten Kate, in De Volkskrant.

‘Trombose komt vaak voor’

Volgens Middeldorp komt trombose vaak voor, en ook fatale longembolieën zijn niet zeldzaam. „Dat is achtergrondruis”, zegt de trombose-expert. „Er is tot op heden bij geen van die gevallen met zekerheid vastgesteld dat het te wijten is aan het AstraZeneca-vaccin.” Desondanks is ze wel van mening dat dit goed onderzocht moet worden.

Kijkers hebben in ieder geval ook hun mening klaar. Veel mensen zien zo’n AstraZeneca-vaccinatie toch echt niet zitten, ook niet na deze uitzending van Beau. „Ik heb al een keer ternauwernood dubbele longembolie en longinfarct overleefd. Die Astra sla ik wel over”, schrijft iemand bijvoorbeeld. Een ander vindt trombose reden genoeg om een prikpauze in te lassen: „Waarom blijven doorprikken met AstraZeneca als er een onderzoek loopt? Waarom dat risico? Want de trombose gevallen zijn ernstig.”

Het Europees Geneesmiddelenbureau komt mogelijk morgen met een oordeel over AstraZeneca. Aan de hand daarvan beslist Nederland of we doorgaan met vaccineren met dat middel of niet.

Wil je de gehele uitzending van Beau terugkijken? Dat kan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Trombose-expert bij Beau: ‘AstraZeneca-pauze is politiek besluit’
Sluiten