Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Wel niet wel niet… nee, nog steeds niet vaccineren met AstraZeneca

De GGD’en zullen ook vrijdag geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Alle 1274 prikafspraken worden afgezegd.

De prikpauze is vooralsnog met nog een dag verlengd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het wachten daarop duurt al een week.

Spoedadvies over AstraZeneca

Het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad, dat waarschijnlijk vanavond komt. Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die morgen bij een priklocatie worden verwacht. Dat meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Die heeft daarom nu alvast besloten ook vrijdag niet te vaccineren met AstraZeneca. „We hopen iedereen van wie de afspraak is geannuleerd snel te kunnen informeren.”

Vanmorgen schreeft de Volkskrant dat de Gezondheidsraad op het punt staat minister Hugo de Jonge te adviseren het vaccineren met AstraZeneca voor 60-minners tot nader order te staken. Vanavond wordt dus echt duidelijk.

Het ministerie besloot vrijdag om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen die jonger zijn dan 60. GGD GHOR Nederland besloot vervolgens om alle overgebleven afspraken van 60-plussers ook af te zeggen, om verspilling te voorkomen. De GGD’en geven het vaccin aan mensen die in de langdurige zorg werken.

Kans op overlijden door coronavirus groter

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), concludeerde gisteren dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. In Nederland zijn ook enkele meldingen bekend. Een vrouw is overleden na een inenting. De waakhond zegt wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen. En ook dat de kans om te overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans om te overlijden aan de bijwerking.

De GGD’en dienen ook het vaccin van Pfizer en BioNTech toe. Die vaccinaties gaan gewoon door.

Hoe gaat het met vaccineren bij de corona-degradanten van Europa?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.