Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 12 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Dreigement Russische gevangenis: hongerstakende Navalny móét eten

Weer een aflevering in de Navalny-serie. Navalny zit nu in een concentratiekamp-achtige gevangenis waar hij in hongerstaking is gegaan, omdat hij slecht zou worden behandeld. Iets wat natuurlijk ontkend wordt door de Russische gevangenisdienst, die nu met actie dreigt. #FreeNavalny doet het intussen nog altijd erg goed.

De Russische gevangenis waar Aleksej Navalny wordt vastgehouden, dreigt de hongerstaking van de oppositieleider te beëindigen door hem te dwingen tot eten. Dat meldt het team van Navalny.

Hongerstaking Navalny

De 44-jarige Navalny ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de passende zorg zou krijgen voor zijn rug- en beenklachten. Zijn gezondheid gaat volgens zijn advocaten snel achteruit; zo verliest hij onder andere het gevoel in z’n handen.

Navalny wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan. Volgens zijn team is hij sinds de start van zijn hongerstaking 8 kilo afgevallen. In totaal zou hij 15 kilo lichter zijn geworden sinds zijn gevangenschap in een strafkolonie op zo’n 100 kilometer van Moskou.

Slaaptekort

Ook zou Navalny niet toekomen aan de acht uur slaap, waar hij volgens de wet recht op heeft. In een Instagram-video liet hij weten telkens wakker te worden gemaakt door de bewaarders, telkens als hij nét sliep. De gevangenisdienst ontkende ook dit weer en postte beeldmateriaal waarop een slapende Navalny te zien was met oordoppen in. Vanwege zijn slechte gezondheid en aanhoudende hoest werd hij begin deze maand nog opgenomen in het gevangenisziekenhuis.

Zijn aanhangers zagen dit als een ultieme daad van ‘moord in slowmotion’. „Dit is de volgende stap in Poetins poging om hem langzaam te doden. Hier in gevangenschap kan hij hiermee doorgaan zonder dat iemand weet wat er precies gebeurt.” Gevolgd door #FreeNavalny, een hashtag die door velen wordt gebruikt. Het ziekenhuis is hij intussen uit, de strafkolonie niet.

Over Navalny

De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden met zijn verblijf in Duitsland, waar Navalny werd behandeld vanwege een vergiftiging. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Verenigd Koninkrijk opent pubs en sportscholen: lange rijen sinds middernacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.