Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 sep 2017 / 08:44 uur

Prinsjesdag: hulp voor de koning met zijn troonrede

„Leden van de Staten-Generaal…” Met die woorden start koning Willem-Alexander op Prinsjesdag de troonrede. Daarna volgt het verhaal waarin de kabinetsplannen voor het komende jaar worden uitgestippeld. Maar komen die plannen wel overeen met de wensen in de samenleving? Metro vroeg tien millennials, één voor elk ministerie, naar hun eigen, alternatieve troonrede.

Ver weg van de praktijk

In Den Haag zijn ze druk met het verdelen van het geld uit de schatkist. Waar is het meeste geld nodig en wie kan de broek nog wel even ophouden? Het wordt besloten in de kamertjes van de demissionair ministers en het torentje van Rutte. Ver weg van de praktijk, is een veelgehoorde klacht van werknemers uit verschillende vakgebieden. Zij zouden de beleidsmakers graag van wat praktijkinformatie voorzien.

„Onze regering zegt voor goed en zelfs excellent onderwijs te gaan. Maar in de praktijk merken we daar weinig van; het moet vooral zo goedkoop mogelijk”, zegt Kim van Strien (29), lerares Frans in het voortgezet onderwijs. In haar troonrede pleit ze ervoor dat leraren de zeggenschap over hun vak terugkrijgen. „Leraren zijn steeds meer de uitvoerders van het beleid dat opgelegd wordt door de overheid en besturen.” Lees hier de troonrede van Kim.

Kim van Strien
Kim van Strien

Hoofdconducteur Onur Yürükel (28) hoopt „over 20 jaar dat reizigers de mogelijkheid hebben om flexibel te reizen”. „Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik een paar miljoen extra uit de schatkist aan de reizigers uitgeven. Het is in Nederland gewoon druk en dat weten reizigers ook wel, maar het zou super zijn als er meer spoor was zodat we meer treinen kunnen rijden.” Lees hier de troonrede van Onur.

In de gezondheidszorg kan en moet nog veel verbeteren, meent verpleegkundige Eline de Kok (27). Ze ziet met eigen ogen de personeelstekorten in de zorg heel hard oplopen. „Ik zie collega’s totaal overbelast raken. Verpleegkundigen staken niet, dat zit niet in hun aard. Maar er móet op korte termijn iets gebeuren om de mensen voor het vak te behouden. We moeten voor elkaar zorgen.” Lees hier de troonrede van Eline.

Officier van justitie Marilyn Fikenscher (32) merkt dat de bezuinigingen bij de politie weerslag hebben op haar werk. Er worden minder misdrijven opgelost. Maar als zij extra geld mocht uittrekken zou dat naar de zorg gaan. „Te vaak wordt gedacht dat strafrecht een soort duizend-dingen-doekje voor maatschappelijke problemen is, zo ook voor verwarde personen. Niet alle verwarde personen die een strafbaar feit plegen horen thuis in de gevangenis.” Lees hier de troonrede van Marilyn.

Marilyn Fikenscher
Marilyn Fikenscher

Ex-militair bij de Koninklijke Luchtmacht Lianne Doornenbal (40) neemt het in haar troonrede op voor haar man die militaire is, en al zijn collega’s. „Er is veel te weinig personeel, munitie, materieel en er is al 4 jaar geen cao. Onze veiligheid is niet gratis, maar wel heel erg belangrijk. De mannen en vrouwen bij defensie dienen dan wel hun taak goed te kunnen uitvoeren met de juiste middelen, en dit kost geld.” Lees hier de troonrede van Lianne.

Startend ondernemer Kaya Weers (25) ziet veel werkgelegenheid in de groeiende IT-sector. Zij is het niet eens met de angst dat automatisering ten koste gaat van de werkgelegenheid. „Zo blijft er juist meer tijd en ruimte over om aan nieuwe innovaties te werken.” Hierin moet dan ook geïnvesteerd worden. En in onderwijs. „Dat moet toegankelijk blijven voor iedereen; ongeacht hoeveel je verdient of waar je vandaan komt.” Lees hier de troonrede van Kaya.

Nienke Hiemstra
Nienke Hiemstra

Rampgebieden zijn voor ontwikkelingswerker Nienke Hiemstra (30) niet onbekend. Ze ziet veel ellende, maar is toch hoopvol. Ze hoopt dat nu de economie weer aantrekt „Nederland haar bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking weer op het niveau brengt dat nodig is om echt bij te dragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit in de wereld.” Lees hier de troonrede van Nienke.

Als Joris Bengevoord (33), burgemeester van Winterswijk, namens de regering extra geld mocht investeren dan zou hij een maatregel invoeren die niet direct geld kost, maar die maatschappelijk veel oplevert. „Gevangenisstraffen zijn mooi, maar worden door de criminelen ingecalculeerd. We moeten zorgen dat criminaliteit niet loont en daarom veel meer geld afpakken.” Lees hier de troonrede van Joris.

Nick Kiran
Nick Kiran

Nick Kiran (24) is een succesvol ondernemer en denkt dat „de wereld van morgen er een is waarbij hele andere vaardigheden en kennis nodig zijn”. „Nu nog opleiden voor banen die binnen no-time onder het kopje ‘niet meer nodig’ vallen, zou eigenlijk bij wet verboden moeten zijn. Blijf geld stoppen in innovatie. Maar laat de markt de filter zijn.” Lees hier de troonrede van Nick.

De huizenmarkt trekt eindelijk weer aan en dat was een opsteker voor Annejet Gosselink (31) die onlangs een huis heeft gekocht. Maar ze liep wel aan tegen de tijdsdruk. „Je komt in een circus van opbieden terecht, waarin je ontzettend snel een keuze moet maken en een bedrag moet noemen met heel weinig informatie.” De huidige huizenbemiddeling moet anders. Lees hier de troonrede van Annejet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prinsjesdag: hulp voor de koning met zijn troonrede
Sluiten