In het nieuws

Camera videoLerares Kim: Meer aandacht voor iedere leerling

Kim van Strien (29) uit Leiden is lerares Frans in het voortgezet onderwijs. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

19 SEP 2017

Kim van Strien (29) uit Leiden is lerares Frans in het voortgezet onderwijs en valt in die functie onder het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als zij beheerder was van de schatkist dan zou dit haar troonrede zijn.

In het onderwijs werken mensen die dag in dag uit alles geven voor de leerlingen. Iedereen is gemotiveerd om het beste uit de kinderen te halen. Deze professionals zijn dagelijks bezig met het optimaliseren van hun onderwijs en hun eigen kunde. Het is mooi om te zien dat medewerkers genieten van hun werk met de leerlingen. Maar we kampen we met een steeds groter wordend lerarentekort. De werkdruk is ontzettend hoog, waardoor veel leraren met een burn out thuis komen te zitten of na een aantal jaar het onderwijs weer verlaten.

Geef ons vak terug

Daarnaast komt de autonomie van leraren steeds meer in het geding, het onderwijs zou erbij gebaat zijn als ze de zeggenschap over hun vak terugkrijgen. Leraren zijn steeds meer de uitvoerders van het beleid dat opgelegd wordt door de overheid en besturen. Er is te weinig tijd en ruimte om een goede invulling te kunnen geven aan de steeds complexer wordende opdracht die de maatschappij het onderwijs geeft.

Problemen die ik zie is dat sinds de invoering van passend onderwijs er ook in het voortgezet onderwijs meer leerlingen instromen met bijzondere onderwijsbehoeften. Dit vraagt een andere manier van lesgeven waarbij andere vaardigheden nodig zijn. Op veel scholen is hiervoor onvoldoende ondersteuning. Hierbij komt ook dat de klassen vaak erg vol zitten, waardoor er weinig aandacht is voor de individuele leerling. Dit is iets wat enorm aan mij vreet. Ik wil elk kind het beste onderwijs kunnen geven, maar dat is niet altijd mogelijk.

Worstelen met werkdruk

Daarnaast worstel ik regelmatig met de hoge werkdruk. Lesgeven is onwijs leuk, maar ook intensief. Na een dag voor de klas moeten er nog genoeg dingen gebeuren waardoor ik nooit echt klaar ben met werken. Om kwaliteit te kunnen bieden heb ik tijd en ruimte nodig om mijn leerlingen de lessen te geven waar zij recht op hebben.

Kwaliteit onderwijs gaat verloren

Onze regering zegt voor goed en zelfs excellent onderwijs te gaan. Maar in de praktijk merken we daar weinig van; het moet vooral zo goedkoop mogelijk. Dit zie je terug in de grote klassen en bezuinigingen op de 'handen in de klas'. In combinatie met het lage salaris en de hoge werkdruk kan men zich voorstellen dat dit ten koste van de kwaliteit van het onderwijs gaat. Dit zou ik als ik beheerder van de schatkist direct aanpakken. Te beginnen met het salaris te verhogen in het primair onderwijs. Dit zou het beroep aantrekkelijker maken.

Onderwijs is de basis van onze samenleving. Wees zuinig op het onderwijs en al die mensen die met hart en ziel dit prachtige beroep uitoefenen.

Meer troonredens van millennials:


Stintonderzoek duurt nog maanden

Stintonderzoek duurt nog maanden

De stints werden voornamelijk door kinderdagverblijven en postbezorgers gebruikt / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

4 MIN

Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat het onderzoek naar het dodelijk ongeluk met de stint in Oss is afgerond. Het Openbaar Ministerie en de politie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Faillissement

Het is een omvangrijk onderzoek: er wordt onder meer op locaties onderzoek gedaan, getuigen gesproken en de stint zelf wordt onderzocht. Dat is overigens niet het enige onderzoek naar de sint: ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben lopende onderzoeken.


Duitse asiels: 'Huisdieren zijn geen Kerstcadeau's'

Huisdier cadeau doen tijdens de feestdagen? Denk goed na. ©Pixabay

Foto van 'Jelmer Visser'

54 MIN

Puppy's en kittens staan hoog op vele verlanglijstjes van kinderen tijdens de feestdagen. Toch wordt hierbij wel eens vergeten dat deze 'Kerstcadeautjes' jarenlang moeten worden uitgelaten of een schone kattenbak nodig hebben. En hier zit niet iedereen op te wachten.

Duitse dierenasiels vinden dat het te vaak voorkomt dat er een huisdier cadeau wordt gedaan tijdens de Kerst om vervolgens weer snel op straat te belanden. Om impulsaankopen te voorkomen, hebben tientallen opvangcentra in Nedersaksen, Bremen en Berlijn alle adopties tijdens de feestdagen opgeschort.

Ook deze pup wordt later een volwassen bulldog ©Skitterphoto


Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

Elke dag spontane en bijzondere praatjes in de tram

Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

In samenwerking met Olympia Nederland

10 DEC 2018

Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

'Ik houd van dat spontane'


Ocean Cleanup werkt nog niet goed genoeg

Ocean Cleanup werkt nog niet goed genoeg

Het probleem is volgens Slat gewoon op te lossen / ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Oei, een tegenvaller voor de Nederlandse Boyan Slat. Hij is de zee op gegaan om met zijn Ocean Cleanup de plastic soep op te ruimen, maar het schoonmaaksysteem laat afweten.

Het beweegt namelijk te langzaam en houdt het plastic dat wordt verzameld niet vast, dat schrijft RTL Nieuws. En daarmee werkt de plasticvanger dus niet, bevestigt een woordvoerder. Er wordt momenteel hard gewerkt om de fout op te lossen.

Op te lossen


De wereld van fotoproducten stopt nooit…

De wereld van fotoproducten stopt nooit…

Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

Advertorial

7 DEC 2018

Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

14 miljoen klanten


 ‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’

‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’

‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’ Foto: Monique Nooteboom

Foto van 'Julia Onclin'

1 UUR

Vrijgezellenbelasting, baardbelasting en urinebelasting. De tentoonstelling: Bizarre Belastingen, moet het onderwerp belasting weer interessant maken.

We betalen het allemaal, maar het is wel het minst sexy onderwerp dat er bestaat: belasting. Daar komt vanaf half december echter verandering in. Het Belasting- en Douane Museum start dan met de nieuwe tentoonstelling: Bizarre Belastingen. In deze expositie zijn de twintig bijzonderste belastingen van vroeger in een modern jasje gestoken.

 ‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’

‘Wie maakt mij belastingvrij en trouwt met mij?’


‘Misschien zit je droomklant wel naast je in 't OV'

‘Misschien zit je droomklant wel naast je in 't OV'

Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

Minutenlang naar buiten staren, scrollen door je Instagramfeed of gewoonweg even je ogen dicht doen. De tijd doorkomen in de trein doen we allemaal anders. Maar wáárom zou je al die momenten die je tóch uit moet zitten, niet netwerkend doorbrengen?

Daarvoor pleit netwerkexpert Judith Smits. „We leven in een netwerkeconomie en netwerken de hele dag. Behalve in het openbaar vervoer”, zegt Smits verbaasd. „Terwijl er om je heen allemaal hele interessante mensen zitten.”

Smits (40) schreef het boek De FUNfactor, waar ze beschrijft hoe je jouw eerste indruk versterkt en met plezier netwerkt. De trein is daar bij uitstek een goede plaats voor, zegt ze. „Stel je bent accountmanager en je hebt een droomklant in gedachte. Het kan zomaar zijn dat degene die naast je zit bij dat bedrijf werkt. Daar kom je nooit achter, tenzij je gewoon dat gesprek aangaat.”


4 topkansen webshops om over de grens te verkopen

4 topkansen webshops om over de grens te verkopen

Foto: Colourbox

In samenwerking met PayPal

6 DEC 2018

Black Friday en Cyber Monday hebben we nog maar net achter de rug en het volgende ‘shopevent’ is al weer begonnen. Nou ja event, een hele maand eigenlijk. Feestmaand december is sowieso dé shopmaand natuurlijk.

Dat ene unieke cadeau

Veel mensen zoeken - steeds meer online – onlangs voor Sinterklaas en straks voor Kerstmis naar dat ene speciale en unieke cadeau. Voor familie, voor vrienden, voor hun geliefde. Waar je vroeger alleen dichtbij huis winkelde, daar geeft shoppen over de grens nu veel meer mogelijkheden om dat juiste geschenk te vinden. Talloze Nederlandse online winkeliers verkopen hun producten in het buitenland. Dit dankzij de bloeiende e-commerce industrie die ons land rijk is.


Conservatieven stemmen: is er nog vertrouwen in May?

Conservatieven stemmen: is er nog vertrouwen in May?

Theresa May heeft aangegeven te blijven vechten voor het leiderschap / ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

De Britse Conservatieven weten niet of ze nog vertrouwen hebben in hun leider en premier Theresa May. Woensdagavond wordt er over die vraag gestemd.

Vechten

Er waren al eerder geruchten over een motie van wantrouwen, maar er was nog geen concreet plan. Nu zijn er voldoende leden die de vertrouwenskwestie aan de orde willen stellen. Als May niet genoeg steun krijgt, zal ze zich moeten terugtrekken als leider van de partij en automatisch ook moeten aftreden als premier van Groot-Brittannië. De Conservatieven kunnen dan een nieuwe leider en premier kiezen.


Win fantastische prijzen in de Metro GiveAway Show

Foto van 'Metro'

30 NOV 2018

Ook dit jaar vindt de jaarlijkse show van Metro waarin wij veel prijzen weggeven weer plaats via Facebook LIVE en iedereen kan meedoen! Zorg dat je dus op vrijdag 14 december om 19:30 uur onze Facebook pagina open hebt staan en doe mee!

Je kunt je nu al aanmelden voor dit evenement zodat je zeker weet dat je niets gaat missen. Bovendien geven wij onder alle vroege aanmelders ook al prijzen weg.

Meld je hier aan voor het evenement


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Slaapapps: dít zijn de opties en is de kritiek

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Sanne van Rij'

VANDAAG, 08:30

Dat slapen een vrij belangrijke levensbehoefte is weten we inmiddels wel, maar hoé we altijd moeiteloos richting dromenland kunnen vertrekken lijkt een stuk minder evident. Speciale apps beweren slaapproblemen aan te kunnen pakken, maar wat is ’t aanbod en werken ze eigenlijk wel?

1. Pillow

Altijd al willen weten of je snurkt of in je slaap praat? Of gewoonweg richting ’n ander willen bewijzen dat hij of zij écht een overdaad aan decibellen produceert in de nacht? Dan zou deze app je een handje op weg kunnen helpen. Pillow neemt niet alleen geluidsfragmenten op wanneer je daar om vraagt, maar kan ook je slaap bijhouden of je op het optimale moment wakker maken. Da’s best lekker, want tijdens je allerdiepste slaapmoment ontwaken is precies wat niemand wil. Ook de bèta kan zijn of haar hart ophalen met Pillow – de metingen worden netjes in een grafiek geplaatst waar je lichte slaap, REM-slaap, diepe slaap en wakkere momenten worden bijgehouden.


Wat is er nu gebeurd in Straatsburg?

Wat is er nu gebeurd in Straatsburg?

Bij de schietpartij vielen doden en gewonden / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:08

Paniek op een kerstmarkt in Straatsburg dinsdagavond. Bij een schietpartij kwamen drie mensen om het leven en raakten minstens elf anderen gewond.

Wat is er nu precies gebeurd?

Omstreeks tien over acht 's avonds is er geschoten in het centrum van Straatsburg, Frankrijk. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Direct na de schietpartij brak er paniek uit op straat, waarna zwaarbewapende agenten de situatie onder controle probeerden te krijgen. Inwoners werd verzocht binnen te blijven en omstanders werden gevraagd het gebied te verlaten.


Artsen behandelen te lang door

Artsen behandelen vaak te lang door

Er zijn geen richtlijnen op dit gebied / Getty Images

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:43

Er wordt te lang door behandeld door artsen. Dat blijkt uit proefschrift van internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog Eric Geijteman. Hij promoveert woensdag aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Bewuster kijken

Uit zijn proefschrift blijkt dat patiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld een ongeneeslijke vorm van kanker, vaak overbodige en schadelijke medische interventies krijgen. Volgens Geijteman moeten artsen bewuster kijken naar de lijst van medicijnen en andere behandelingen die patiënten krijgen in hun laatste levensfase.


Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes van Delft.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:00

Als Justin Bieber jouw ontwerp ’post’, Disney met je wil samenwerken en je de Oscar onder de schilders krijgt uitgereikt: dan heb je je topjaartje wel. Maar ja, wat is dat waard als je je grote held nooit meer terug zal zien?

Het jaar van

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 1: Erik Jonk en Loes van Delft.


Advocaat wil Jos Brech vrij in afwachting van proces

Advocaat wil Jos Brech vrij in afwachting van proces

Brech werd eind augustus gevonden na een internationale klopjacht / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:53

De advocaat van Jos Brech, Gerard Roethof, wil dat zijn cliënt vrijkomt. Dat heeft hij dinsdagavond in RTL Late Night gezegd. Hij gaat de rechters woensdag in de rechtbank dan ook verzoeken om Brech in afwachting van zijn proces op vrije voeten te stellen.

Nachtmerrie

Roethof gaat de rechter vragen „om deze nachtmerrie voor meerdere personen te beëindigen". De nabestaanden krijgen volgens hem ten onrechte de hoop dat een veroordeling zal volgen.


Slachtoffers bij schietpartij Kerstmarkt Straatsburg

Een terreurdaad in het centrum van Straatsburg ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

In het centrum van Straatsburg in Frankrijk is dinsdagavond omstreeks tien over acht in de avond een schietpartij geweest. Bij de aanslag zijn tenminste drie doden gevallen en zeker elf mensen gewond geraakt, waarvan zeven zwaar en vier licht.

Op straat brak hierop direct paniek uit, zwaarbewapende agenten proberen de situatie onder controle te krijgen. Omstanders wordt door de politie en militairen verzocht om het gebied te verlaten. Mensen in het centrum van Straatsburg moeten binnen blijven, het gebied is hermetisch afgesloten. De politie gaat uit van een terroristische daad, de dader zou voor hij op de vlucht sloeg gewond zijn geraakt.


NS blij met opruimactie supporters FC Groningen

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De meeste artikelen over voetbalsupporters en treinreizen gaan over vernielingen of overlast. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn; de supporters van FC Groningen hebben zich dit weekend zo voorbeeldig gedragen dat ze zelfs een uiting van lof ontvingen van de Nederlandse Spoorwegen.

Zo'n 150 supporters reisden zondag met de trein van Venlo terug naar Groningen, het gezelschap hield een aantal coupés bezet en de sfeer zat er goed in. En dit zonder enig spatje sarcasme.


Studentenvereniging Leuven opgeheven na dood feut

De leden van Reuzegom ©Reuzegom

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De omstreden studentenvereniging Reuzegom heeft zichzelf opgeheven. Het gezelschap was kwam vorige week zeer negatief in het nieuws na een fatale ontgroening, zo meldt VTM Nieuws.

De 20-jarige student werd tijdens zijn ontgroening gedwongen om drie liter visolie te drinken. Door de grote hoeveelheid zout in de olie werd de jongen onwel en moest met spoed naar het ziekenhuis worden vervoerd. Hulp mocht niet meer baten, hij overleed daar aan een hartstilstand.


Witte mannen 'minderheidsgroep' bij universiteiten

Een diverse groep studenten ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

In het kader van diversiteit streven Britse universiteiten er naar om studenten met zoveel mogelijk verschillende achtergronden onderwijs te kunnen bieden. Een goed studentenbestand zou een afspiegeling moeten zijn van de maatschappij.

Nu is er in Groot-Brittannië op de universiteiten van Essex en Aston echter iets opmerkelijks aan de hand. Er zijn te weinig witte mannen, de groep die van oudsher juist oververtegenwoordigd was in het studentenbestand, zo meldt de Telegraph.