Ista van Galen
Ista van Galen Video 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Het nieuws in 1,5 minuut: Het is nationale poepdag en tap opent in Utrecht

Geen zin om tientallen artikelen te lezen, maar wil je wel weten wat er nu speelt? Metro heeft iets nieuws: een Metrobot die je binnen anderhalve minuut helemaal bijpraat! Kijk bovenstaande video en je bent vandaag weer helemaal bij.

Lees je toch liever? Deze onderwerpen heeft onze Metrobot voor je geselecteerd:

  1. Het Outbreak Management Team (OMT) is bezorgd over de vele proefevenementen die de overheid de komende weken toestaat. Het OMT pleit daarom voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de potentieel negatieve effecten verkleinen. Als ook nog de groepsgrootte tijdens de evenementen verder wordt beperkt, is het na besmettingen beter mogelijk om bron- en contactonderzoek te doen.
  2. De Centrale Eindtoets begint volgende week voor bijna de helft van de achtstegroepers. Dat is een van de vijf toegestane eindtoetsen op de basisschool. Taal en rekenen staan hierin centraal. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis ertoe geleid dat basisschoolleerlingen minder goed presteren op het gebied van taalvaardigheid en rekenen. De eindtoets leidt tot een toetsadvies. Dat is niet bindend, maar als dit advies hoger uitvalt dan het schooladvies, dan moet het schooladvies worden heroverwogen.
  3. Tweede Kamerlid Sidney Smeets (D66) stuurde afgelopen jaren ongepaste en grensoverschrijdende berichten naar jongeren. Dat kwam aan het licht nadat meerdere mensen zich gisteren uitspraken op Twitter en foto’s plaatsen van de ongepaste berichten van Smeets. D66 laat nu een intern onderzoeksteam kijken naar de meldingen. Smeets zegt in een verklaring hierover: „In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie.”
  4. In Utrecht kunnen horecazaken vandaag hun deuren weer even openen. Vijf cafés doen namelijk mee aan een Fieldlab-experiment. De uitkomst van het experiment wordt gebruikt om te bekijken of, en hoe, cafés en kroegen weer veilig open kunnen. Van vandaag tot en met zaterdag mogen mensen een biertje komen drinken in tijdsblokken van twee uur. Er is plek voor 3.000 mensen die zich van tevoren hebben aangemeld. Er was grote belangstelling voor dit experiment, want ruim een half miljoen mensen probeerde op 7 april tegelijkertijd een plek te reserveren.
  5. Het is vandaag nationale Poepdag! De Maag Lever Darm Stichting wil mensen hiermee bewust maken van het belang van een gezonde stoelgang. Poep kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid. Verandering van structuur, frequentie of kleur kan een signaal zijn dat er iets niet goed is met je buikgezondheid. In het kader van deze dag vertelt Metro je acht feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist. Want wist je bijvoorbeeld dat er poepbank bestaat in Leiden die vraagt om donaties?

Morgen is de Metrobot er weer voor je met een nieuwe video! Fijne avond!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het nieuws in 1,5 minuut: Het is nationale poepdag en tap opent in Utrecht
Sluiten