Ista van Galen
Ista van Galen Binnenland 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De tap is open: in Utrecht kun je nu weer even de horeca bezoeken

Het moment is eindelijk daar voor vijf horecazaken in Utrecht: vanmiddag om 12.00 uur gingen ze weer open. Ze doen namelijk mee aan het Fieldlab-experiment waarin wordt getest hoe mensen zich in de horeca aan de coronaregels houden. De uitkomst van het experiment wordt gebruikt om te bekijken of, en hoe, cafés en kroegen weer veilig open kunnen.

Café Hofman, De Beurs, Ubica, VinVin en Café ‘t Oude Pierement zijn de vijf zaken die vanaf woensdag tot en met zaterdag open mogen van 12.00 uur tot 22.00 uur. De kroegen zijn uitgekozen door de organisatoren van de praktijkproef.

Half miljoen geïnteresseerden

Op 7 april konden mensen zich online inschrijven voor een tijdslot in een van de horecazaken. Hier was grote belangstelling voor: de site raakte overbelast omdat ruim een half miljoen mensen tegelijkertijd probeerden een plek te bemachtigen. Uiteindelijk mogen drieduizend gelukkigen meedoen aan de horeca-proef.

Alleen mensen met een negatief testbewijs mogen komende dagen een biertje drinken in een van de horecazaken. Per dag kunnen er duizend mensen, verdeeld over tijdsblokken van twee uur, naar binnen.

Horeca opende vanmiddag

Vanmiddag was het dan zo ver: de zaken mochten open. De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken waren aanwezig bij de opening van De Beurs. Volgens RTV Utrecht was het ontzettend  druk bij dit persmoment en werd er daardoor geen afstand gehouden. Tijdens het experiment zelf mag de pers de horecazaken niet in.

De Koninklijke Horeca Nederland is vandaag ook aanwezig bij de opening. Dat is met gemengde gevoelens: „We vinden natuurlijk dat we al veel langer open kunnen. Maar we willen vandaag eigenlijk ook even positief vooruit kijken”, zegt de KHN.

 

Eigenaren laten zien dat het veilig kan

Eigenaar Marcel Westerveld van café Hofman laat weten blij te zijn dat ze weer even open mogen. „Dit is weer een stap vooruit voor de horeca.” Hij en zijn collega’s zijn erop gebrand om te laten zien dat zij op een coronaveilige manier gasten kunnen ontvangen.

Normaal gesproken staan er in Westervelds zaak mensen aan de bar, lopen mensen door de kroeg om zelf een biertje te halen en zitten gasten dichter op elkaar. Tijdens de proef mag dit niet. Gasten zitten aan tafels die op afstand van elkaar staan. Wel kunnen Westerveld en zijn collega’s tijdens de proef, als uitzondering, na 20.00 uur een alcoholische borrel schenken.

OMT is bezorgd en pleit voor andere regels bij de vele proefevenementen

Volgens psychiater géén aanwijzingen voor radicalisering Haagse steker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.