Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

OMT is bezorgd en pleit voor andere regels bij de vele proefevenementen

De komende weken staat een groot aantal proefevenementen op het program. Van een bezoek aan het theater tot het casino en de dierentuin. Animo is er voor, het OMT maakt zich alleen wel een beetje zorgen.

Het Outbreak Management Team (OMT) is bezorgd over de vele proefevenementen die de overheid de komende weken toestaat en pleit voor aanpassingen. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van de huidige 40 uur, vinden de gezondheidsdeskundigen. Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de „potentieel negatieve effecten” verkleinen.

Sneltest proefevenementen

Na een negatieve sneltest mogen mensen tal van evenementen bezoeken. Het OMT voorziet daardoor een toename van het aantal coronabesmettingen door de pilots, want volledige zekerheid geeft zo’n test niet. Ze merken in hun laatste advies ook op dat de evenementen „de uitstraling kunnen hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt”. En dat is onterecht, want de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen, aldus het OMT. „Een juiste communicatie is essentieel.”

200.000 deelnemers

De deskundigen wijzen erop dat in totaal zo’n 200.000 deelnemers worden verwacht bij de proefevenementen, die door heel Nederland worden gehouden in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Zowel de samenkomst van grotere groepen als de reisbewegingen naar alle evenementen toe leveren risico’s op. Als het puur zou gaan om onderzoek naar de mogelijkheden „zouden maximaal 10 goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn”, vindt het OMT.

OMT over aanvullende risico’s

Als ook nog de groepsgrootte tijdens de evenementen verder wordt beperkt, is het na besmettingen beter mogelijk om bron- en contactonderzoek te doen, schrijven de deskundigen. Verder wijzen ze erop dat „aanvullende risico’s” ontstaan doordat kinderen onder de 12 jaar volgens de huidige regeling geen test hoeven te doen.

Ondanks de testen en andere voorzorgsmaatregelen voorzien de adviseurs van het kabinet dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen door de pilots. Uiteindelijk zal dat ook leiden tot meer ziekenhuisopnames. Het OMT laat de kans op zogeheten superspreading events, met heel veel gelijktijdige infecties, in de schattingen nog buiten beschouwing.

Kabinet over proefevenementen

Het OMT ziet „graag een verdere uitwerking waarin de monitoring en follow-up goed geborgd zijn, waarbij de GGD’en en Veiligheidsregio’s nauw betrokken zijn en een vraagstelling wordt gekoppeld aan het onderzoek”.

Het kabinet benadrukt dat voor de evenementen „strikte criteria en voorwaarden” gelden. „De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van alle basisregels maken dat we dit verantwoord kunnen doen”, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij voegt eraan toe dat testen „zoveel als mogelijk” binnen 24 uur voor aanvang worden afgenomen.

‘Testen voor toegang’ begon vorige week. „De ervaringen van de deelnemers, organisatoren en andere betrokkenen zijn overwegend positief”, concludeert de minister.

Op Twitter denken mensen er ook heel anders over:

Kippenvel, gelukstranen en loopneuzen op testfestival: ‘Eíndelijk mogen we weer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.