Amarins de Boer
Amarins de Boer Televisie 23 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Ook Famke Louise had hashtag niet zo bedoeld: ‘Ik wilde aandacht van het kabinet’

Zangeres Famke Louise zat gisteravond bij Jinek aan tafel om haar te vertellen over #Ikdoenietmeermee. „Het is niet dat ik niet wil meedoen of schijt heb aan de anderhalvemeter-samenleving. Ik heb vragen over de gevolgen voor de maatschappij.”

Via rapper Bizzey kwam Famke Louise (1 miljoen volgers op Instagram) in aanraking met #Ikdoenietmeermee, vertelde ze gisteravond aan tafel bij Jinek. Famke wilde graag meedoen met deze actie, want „ik heb hier een hele sterke mening over”. Als presentator Eva Jinek vraagt wat die mening dan is, pakt ze er even een briefje bij. „Sorry, maar het is een gevoelig onderwerp, dus ik heb even wat dingetjes opgeschreven”, legt ze uit. Dan vervolgt ze: „Ik heb veel respect voor het coronavirus. Voor de doden, de zorg en de mensen die dierbaren verloren zijn. Corona bestaat.”

#Ikdoenietmeermee betekent wat anders

Maar, gaat ze verder: „We kunnen nu allemaal op een tweede golf zitten te wachten, maar weet je wat het is, bedrijven kunnen niet meer hun ding doen. Bedrijven gaan failliet, de entertainment-business ligt helemaal plat. Veel mensen lijden eronder. Ik vind dat het kabinet daar niet genoeg rekening mee houdt. De impact van het virus is groter dan iedereen denkt. Het is een maatschappelijk probleem en ik vind dat daar te weinig aandacht voor is.”

Lees hier hoe Famke Louise eerder die dag uithaalde naar Powned-verslaggever Dennis Schouten

Maar als je dan zegt, #ikdoenietmeermee, lijkt het voor de normale verstaander dat je dan niet meer aan de maatregelen meedoet, is het weerwoord van Jinek. „Blijkbaar moet je zo’n hashtag plaatsen, om in de aandacht te staan. Anders zat ik hier nu niet”, zegt Famke. Volgens Jinek had ze dat niet hoeven doen: „Je had de hashtag niet hoeven gebruiken, je had me ook gewoon kunnen bellen.”

Diederik Gommers: ‘Je mag gefrustreerd zijn’

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zat ook aan tafel en vroeg rustig en begripvol of hij het gesprek mag aangaan met Famke Gommers: „Wat we niet kunnen veroorloven, is als jullie niet meedoen.” Maar dat is niet wat Famke bedoelt, zegt ze. „Het is niet dat ik niet wil meedoen of schijt heb aan de anderhalvemeter-samenleving. Het is ook niet dat ik me niet aan de regels ga houden. Ik heb vragen over de gevolgen van de maatschappij.”

Diederik Gommers is hit op Insta
Diederik Gommers wil graag het gesprek aangaan met Famke Louise. Foto: Jinek.

Gommers geeft toe dat er „ook iets moois in zit”. „Je mag soms ook gefrustreerd zijn. Wat zouden wij, het RIVM en het OMT (Outbreak Management Team, red.)  anders kunnen doen? Ik zou daar graag het gesprek over aangaan, over hoe die afwegingen worden gemaakt. Wij bepalen niet wat het virus doet, het virus bepaalt zelf wat het virus doet.” Op social media kreeg Gommers veel lof voor zijn uitspraken:

Famke gaat in op de uitnodiging van Gommers, „maar ik blijf wel bij mijn standpunt: het kabinet moet meer aandacht besteden aan hoe gaat het verder in de maatschappij”.

Veel aandacht

De actie #Ikdoenietmeermee, zo bleek gisteren, is een initiatief van Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid die de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in twijfel trekt. Naast Famke Louise voeren onder meer Gers Pardoel, Bizzey, Brace en dj Mental Theo onder die hashtag actie tegen coronamaatregelen. De afgelopen dagen ontstond er naar aanleiding van die hashtag verontwaardiging in de maatschappij.

Zanger en acteur Tim Douwsma, die ook aan die actie meedoet, erkende eerder op de avond bij RTL Boulevard dat de activisten een andere hashtag hadden moeten gebruiken. „De hashtag was niet goed gekozen”, zei hij. „Dat was niet wat we bedoelden. Ik ben gewoon kritisch. We hebben veel vragen. En we ontkennen corona vooral niet.” Bij Op1 herhaalde hij dat. „De hashtag is misschien ongelukkig uitgevallen. We hebben wel ongelofelijk veel aandacht gecreëerd.”

Naar Op1 keken gisteravond 922.000 mensen, naar Jinek keken ruim een miljoen mensen. Het was daarmee voor Jinek een van de twee best bekeken afleveringen van dit seizoen.

Lees ook: Britt Dekker ‘doet wel mee’: Ik gun dit mijn moeder en haar IC-collega’s nooit meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.