Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Tim Douwsma vindt #Ikdoenietmeermee opeens geen goede naam meer

Tim Douwsma, een van de drijvende krachten achter de omstreden actie #Ikdoenietmeermee, vindt dat de activisten een andere hashtag hadden moeten gebruiken.

Dat bekende hij vanavond in RTL Boulevard. Het progamma bedenkt bij onderwerpen overigens altijd woordgrapjes, maar ook over die tekst valt misschien wel achter de oren te krabben. Die luidde: Krijg toch allemaal de corona!

‘Niet wat we bedoelden’

„De hashtag was niet goed gekozen”, zei Douwsma. Om te vervolgen met woorden die je zo vaak hoort in een reactie: „Dat was niet wat we bedoelden.” Alle mensen die gisteren en vandaag woest of teleurgesteld reageerden, zijn misschien wat gerustgesteld. Gebruikers van de hashtag #Ikdoenietmeermee leken namelijk te zeggen dat zij zelf wel uitmaken of ze binnen anderhalve meter bij je in de buurt komen, dat zij opa en oma vooral een knuffel gaan geven en dat zij bij een flinke verkoudheid niet thuisblijven. En dat is toch heel wat anders dan kleine kinderen die die woorden roepen als zij een spelletje dreigen te verliezen.

Douwsma is gewoon kritisch

Douwsma legt uit wat hij dan wél bedoelt: „Ik ben gewoon kritisch. We hebben veel vragen. En we ontkennen corona vooral niet.” De actie bleek een initiatief te zijn van Willem Engels van actiegroep Viruswaarheid die de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in twijfel trekt.

‘Commotie om #Ikdoenietmeermee is fijn’

De Friese zanger en acteur vindt het fijn dat er zoveel commotie is ontstaan over het initiatief. „Kritische artsen en wetenschappers en mensen in de zorg vinden het goed wat we zeggen”, aldus Douwsma. „Er zijn veel vragen. En kritische geluiden worden niet gehoord.”

De acteur werd hard aangevallen door wetenschapsjournalist Diederik Jekel. „Jullie stellen dat social distancing niet werkt om besmettingen tegen te gaan”, zei hij. „Je hoeft maar één keer te googelen om te zien dat dat niet het geval is. Het is feitelijk onjuist wat jullie zeggen. Er is hoogstens 1 procent van de mensen die dat in twijfel trekt.” Volgens Douwsma is het heel belangrijk dat die ene procent ook gehoord wordt.

Famke Louise vs Diederik Gommers

Naast Diederik Jekel vinden ook een aantal politici, zorginstanties en mensen die de hashtag #Ikdoemee op social media delen, #Ikdoenietmeermee totaal onverantwoord. De actie wordt naast Tim Douwsma onder meer gesteund door door Famke Louise, Gers Pardoel, rapper Bizzey, Brace, Mental Theo en Thomas Berge. Eerstgenoemde praat er vanavond over aan de tafel van Eva Jinek op RTL 4. Daar zit zij onder meer tegenover Diederik Gommers, de populaire ‘baas van de IC-bedden’. Twitteraars verwachten op z’n minst een spannend gesprek.

Lees ook: Britt Dekker ‘doet wel mee’: Ik gun dit mijn moeder en haar IC-collega’s nooit meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tim Douwsma vindt #Ikdoenietmeermee opeens geen goede naam meer
Sluiten