Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 23 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Eén op de vijf ergert zich suf aan de partner tijdens het kijken van een serie

Je partner die altijd wil bepalen welke serie jullie samen kijken, je vriend of vriendin die maar door blijft kijken… Samen een serie op tv kijken is niet voor iedereen een pretje.

„Maar liefst 21 procent van de Nederlanders ergert zich aan zijn of haar partner wanneer ze samen een serie kijken”, meldt VPNdiensten vanmorgen. Daarbij kun je ook zeggen dat de overgrote meerderheid van de tv-kijkers zich nooit irriteren bij het kijken naar Nederlands drama op de NPO of een spannende serie op Videoland, maar toch…

VPNdiensten.nl liet Panelwizard een onderzoek uitvoeren onder bijna 1100 tv kijkende Nederlanders met een relatie. Omdat er bij één op de vijf ondervraagden ergernis in het spel is, kijkt een derde daarom zijn favoriete serie(s) het liefst alleen.

Vrouwen kijken het liefst alleen een serie

Ondanks dat vrouwen zich tijdens het ‘Netflixen’ even vaak aan hun partner ergeren als mannen, zitten zij veel liever alleen voor de buis (34 procent) dan mannen (24 procent). „Ik vind het zelf enorm vervelend om gestoord te worden tijdens een ontspannen bankavond”, zegt Abel Baas van VPNdiensten als opdrachtgever van het onderzoek. „Mijn favoriete series kijk ik daarom het liefst alleen. Natuurlijk vind ik het gezellig om samen te Netflixen, maar dan kies ik liever voor een serie die lekker wegkijkt. Zo beperk je ergernissen over en weer.”

Een infographic over het alleen kijken naar een seri

Ruzie door te lang naar een serie kijken

Een andere manier om eventuele televisieperikelen in de huiskamer te beperken, is door minder te bingewatchen. 16 procent van de respondenten vindt namelijk dat zijn partner te vaak- en/of te lang naar series kijkt. Mannen (20 procent) storen zich hier vaker aan dan vrouwen (13 procent). Verder blijkt uit het onderzoek dat de spanningen niet alleen tijdens het serie kijken hoog oplopen. Zo vindt 7 procent het vervelend dat hun partner bijna altijd besluit waar ze naar kijken. 8 procent van de ondervraagden zegt dat ze vanwege Netflix en/of andere streamingdiensten weleens ruzie hebben gemaakt met hun partner.

Een illustratie over bingewatchen

Baas: „Streamingdiensten spelen een steeds grotere rol in ons leven. Voor je er erg in hebt, verslijt je op één avond een half seizoen van een spannende serie. Dat dit problematisch is, blijkt wel uit het aantal ruzies dat hieruit voortkomt. Pas dus op dat je niet verdrinkt in het gemak van streamingdiensten, want het is het niet waard.”

Baas over de afstandsbediening

Naast bingewachten en de baas spelen over de afstandsbediening, kan ook Netflix cheating funest zijn voor een relatie. 18 procent van de Nederlanders geeft toe weleens gecheat te hebben met een serie. Met name jongeren onder de 30 jaar (34 procent) kijken wel eens vooruit zonder hun partner, tegenover slechts 11 procent van de zestigplussers.

Een illustratie over ergernissen tijdens het serie kijken

Baas nogmaals: „Ik moet toegeven dat ik mezelf hier ook weleens schuldig aan heb gemaakt. Sommige series zijn gewoon erg verslavend. Toch is het niet netjes alleen verder te kijken, want afspraak is afspraak. Maar als je het écht niet kunt laten, moet je wat mij betreft dezelfde aflevering nogmaals met je partner kijken. Zonder te spoilen uiteraard, want dat is de grootste zonde die je kunt begaan.”

Alle onderzoeksresultaten lees je hier.

Lees ook: 5 films en series die in week 38 op Netflix verschenen: Ratched en meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eén op de vijf ergert zich suf aan de partner tijdens het kijken van een serie
Sluiten