Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 22 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

#Ikdoenietmeermee is trending, politici en BN’ers keren zich er fel tegen

„Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee”, zeggen onder meer Famke Louise, Tim Douwsma, Thomas Berge en Brace in een Instagramvideo. Ze roepen volgers op zich met de hashtag #Ikdoenietmeermee, net als zij, tegen de coronarichtlijnen van het kabinet te keren.

De zangers en YouTubers noemen zichzelf „pioniers” en „strijders” en willen meer duidelijkheid. „Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd?”, vragen ze zich af. „Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus?”

https://www.instagram.com/p/CFaANFaBMkr/

https://www.instagram.com/p/CFZ6xTXpsfV/

#ikdoenietmeermee

De groep vraagt ook aandacht voor een brandbrief, die door ruim 2500 zorgprofessionals is ondertekend. De strekking van de brief: de huidige coronamaatregelen zorgen er niet voor dat het aantal besmettingen omlaag gaan. „We houden onze ‘bek’ niet meer. Dit kan zo niet langer.”

https://www.instagram.com/p/CFZ9vibpwj8/

#ikdoewelmee

Toch wekt de #ikdoenietmeermee-oproep ook veel irritatie op en is #Ikdoewelmee inmiddels ook trending. „In mijn oudejaars pleit ik voor saamhorigheid, empathie en betrokkenheid. Dus ja, ik sta recht tegenover elke ‘artiest’ die #ikdoenietmeermee propageert”, stelt cabaretier Dolf Jansen. „Hear hear“, beaamt zanger Tim Knol.

Ook Claudia de Breij vraagt zich af of de Famke Louises van deze wereld afzien van medische hulp als zij daadwerkelijk corona krijgen.

En dat vragen meer mensen zich af:

 

Claudia de Breij vervolgt: „Je zult mij niet neerbuigend horen over deze artiesten, ik ben dol op bijv. Bizzey. En ik vind de vragen ook niet allemaal onterecht. Maar de conclusie #ikdoenietmeermee vind ik zo egoïstisch en lui.”

Zanger Tim Knol uit zijn woede met een lied:

Verkeerde boodschap

Ook politici nemen hard stelling tegen de actie. „Of het nou je favoriete zanger is, een drukke rapper of je broer, laat ze weten dat we snappen dat het ook voor hen nare tijden zijn, maar een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen. #Coronadoetwelmee”, beklemtoont VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

D66-fractieleider Rob Jetten sluit zich bij hem aan. „Ik snap de frustratie best, maar ik snap niks van deze oproep. Kritische vragen stellen mag, maar beïnvloed mensen niet met deze verkeerde boodschap. Voor iedereen geldt: houd je aan de regels. Dan kunnen we straks allemaal weer naar optredens of de kroeg. #ikdoewelmee”.

IC-arts Don Roelofsen vindt de actie schrikbarend. „Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de IC”, meldt hij. „Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.”

Boete

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten dat artiesten en BN’ers die de coronaregels overtreden, een boete riskeren. „Wie de regels en wetten willens en wetens overtreedt, riskeert een boete”, zei een woordvoerder. „Dat geldt voor de coronaregels. Maar ook als je 130 kilometer per uur rijdt op een plek waar de limiet 100 kilometer per uur is.” Verder wil het OM nog geen reactie geven op de oproep #ikdoenietmeermee van BN’ers.

Lees ook: Veel werknemers gaan, ondanks coronaklachten, toch nog naar het werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.