Amarins de Boer
Amarins de Boer Entertainment 22 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

De Jonge noemt #ikdoenietmeermee-actie influencers ‘onverantwoord’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemt de oproep van een aantal bekende Nederlanders onder de noemer #ikdoenietmeermee „onverantwoord”. Hij wil binnenkort met een aantal van deze BN’ers om tafel.

„Vragen is goed, kritiek is prima, maar #ikdoenietmeermee is onverantwoord”, zegt De Jonge. „Om kwetsbare mensen te beschermen, om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel meedoen – allemaal.”

Weinig duidelijkheid

De actie #ikdoenietmeermee wordt gesteund door onder meer Famke Louise, Tim Douwsma, Gers Pardoel, rapper Bizzey, Brace, Mental Theo en Thomas Berge. Op hun Instagramaccount laten ze in een eigen video weten dat ze „zich zorgen houden en niet langer hun ‘bek’ houden”. Ze vinden daarnaast dat de overheid te weinig duidelijkheid geeft en „kritische artsen de mond snoert”.

De Jonge benadrukt dat deze BN’ers veel invloed hebben. Het virus is nog niet onder controle, zegt hij. Dat zei ook RIVM-baas Jaap van Dissel vanmiddag in de Tweede Kamer. Hij spreekt van een tweede golf. Het is volgens hem terecht dat het kabinet vorige week nieuwe maatregelen aankondigde, maar mogelijk is meer nodig.

De Jonge: ‘Merkwaardig’

Minister De Jonge vindt het ook een „merkwaardige move” dat Famke Louise sympathie heeft voor de oproep om de coronaregels nu niet meer te volgen. In het voorjaar heeft een aantal influencers zich op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid ingezet voor de campagne om jongeren te wijzen op het belang van coronamaatregelen. Famke Louise deed hier ook aan mee. Hoeveel ze daar exact voor heeft gekregen is niet bekendgemaakt; wel gaat het om duizenden euro’s.

Viruswaarheid

Lange Frans, dj Paul Elstak, Tim Douwsma, Dorien Rose en Tisjeboyjay zijn allen lid van een Whatsappgroep opgericht door Willem Engel. Volgens de voorman van Viruswaarheid werd in de groep ook het idee voor #Ikdoenietmeermee bedacht, zegt hij tegen het ANP.

In de appgroep zitten nog meer bekende Nederlanders, met wie hij het plan samen heeft bedacht. „Ik zou mezelf niet de bedenker van het plan noemen, dat is te veel eer. Maar ik ben wel medebedenker”, zegt Engel.

Tim Douwsma vertelt aan het ANP dat hij vooral meedoet „uit een goed hart”. De zanger zeg het belangrijk te vinden dat kritische artsen en wetenschappers een platform krijgen. „Ik krijg er niet voor betaald, niemand heeft me dit opgedragen. Ik doe dit als bezorgde vader.”

Kritiek

De #ikdoenietmeermee-oproep krijgt veel kritiek van onder meer Kamerleden en andere BN’ers. „Of het nou je favoriete zanger is, een drukke rapper of je broer, laat ze weten dat we snappen dat het ook voor hen nare tijden zijn, maar een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen. #Coronadoetwelmee”, benadrukte VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff.

D66-fractieleider Rob Jetten zei: „Ik snap de frustratie best, maar ik snap niks van deze oproep. Kritische vragen stellen mag, maar beïnvloed mensen niet met deze verkeerde boodschap. Voor iedereen geldt: houd je aan de regels. Dan kunnen we straks allemaal weer naar optredens of de kroeg.#ikdoewelmee”.

IC-arts Don Roelofsen noemde de actie zelfs „schrikbarend”. „Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de IC”, meldt hij. „Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.”

Lees ook: #Ikdoenietmeermee is trending, politici en BN’ers keren zich er fel tegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge noemt #ikdoenietmeermee-actie influencers ‘onverantwoord’
Sluiten