Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Health & mind 6 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Voel je je eenzaam? Volgens onderzoek zou je dít meer moeten doen

Voldoende slaap is goed voor van alles, maar volgens onderzoek kan er nu nóg een voordeel aan worden toegerekend. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een goede nachtrust verband houdt met een verminderd gevoel van eenzaamheid.

Eenzaamheid komt veel voor en er zijn ook veel tips om het tegen te gaan. Zo zou je beter op het platteland kunnen wonen, maar ook dus meer slapen.

Slaap tegen eenzaamheid

Het onderzoek analyseerde de relatie tussen gezonde slaap en eenzaamheid onder meer dan tweeduizend Amerikaanse volwassenen. Er werd een sterker verband tussen betere slaap en minder eenzaamheid – vooral emotionele eenzaamheid, wat in het onderzoek wordt gedefinieerd als het missen van een intieme relatie – gevonden onder jongvolwassenen, hoewel de onderzoekers niet zeker wisten waarom. HuffPost zocht uit hoe dat zou kunnen zitten.

„Hoewel slecht slapen niet noodzakelijkerwijs leidt tot een emotioneel probleem, kan het soms wel een bijdragende factor zijn”, zegt klinisch psycholoog en specialist in gedragsslaapgeneeskunde Yishan Xu. Waarom zou slecht slapen kunnen bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid? Xu zegt: „Iemand kan minder geïnteresseerd zijn in interactie met anderen en zich terugtrekken uit sociale interacties als die niet goed uitgerust is.”

Prikkelbaar worden

Bovendien: als we niet genoeg slapen om aan de behoeften van ons lichaam te voldoen, „kunnen we stemmings- en angstproblemen zien toenemen”, zegt Nicole Moshfegh, klinisch slaappsycholoog. „We kunnen ons hulpelozer voelen, een lager gevoel van eigenwaarde krijgen en we kunnen ons eenzaam en geïsoleerd gaan voelen.”

Iemand kan prikkelbaarder zijn en interpreteren wat anderen doen of zeggen door een negatieve bril, legt Xu uit. „Ze krijgen het gevoel dat anderen hen niet begrijpen of niet aardig vinden.”

Stemmingswisselingen

„Eén reden hiervoor is dat de hersenen je gedachten en herinneringen van de dag consolideren tijdens de slaap. In de REM-fase bijvoorbeeld, verwerken de hersenen emotionele herinneringen die ze vastlegden toen je wakker was”, zegt Xu. „Als iemand consequent onderbroken wordt tijdens de REM-slaap, hebben de hersenen niet genoeg tijd om deze verwerking uit te voeren, waardoor er meer kans is op stemmingsproblemen als je wakker bent.”

Wil je beter slapen? Laat Metro je tippen. Zo is dit de invloed ervan op de gezondheid, kun je om deze reden moeilijker slapen als je partner er niet is en ben je met deze techniek sneller in dromenland.

Snooze jij elke dag eindeloos? Dit is wat het met je doet

Slechte nachtrust door hooikoorts? Deze tips kunnen de slaap verbeteren

Slapen met de gordijnen open? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties