Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 28 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Asielzoekers opvangen op cruiseschepen op zee gaat niet door, maar er is een ander plan

Asielzoekers worden niet opgevangen op cruiseschepen die op open water blijven. Voorlopig dan. Wel wordt verder gewerkt aan plannen om mensen op te vangen op schepen die aan de wal liggen.

Het idee om asielzoekers op schepen voor onze kust op te vangen, kwam vorige week in het nieuws. Het leverde een storm aan reacties op, schreef Metro toen. De strekking voor: ‘Het is absurd.’ Nu schrijft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer dat zijn plan in de koelkast gaat. Als reden noemt hij allerlei praktische bezwaren.

Opvang asielzoekers op zee te lastig

Het is lastig om de schepen te bevoorraden, er zijn „veiligheidsrisico’s aan opvang op zee”, en het lukt niet om schepen op en neer te laten varen waarmee de asielzoekers van en naar het schip gebracht kunnen worden, zo blijkt uit de brief. Daarom is besloten om deze optie „op dit moment niet verder uit te werken”.

Het plan is nog altijd om ongeveer duizend mensen op te vangen op drie cruiseschepen. Het eerste schip komt naar verwachting in Velsen te liggen en moet vanaf 1 september mensen kunnen herbergen. Het tweede schip moet vanaf oktober in gebruik zijn. Naar welke havens nog meer gekeken wordt, is onduidelijk.

asielbeleid Ter Apel asielzoekerscentrum asielzoekers
Mensen moeten buiten slapen bij het aanmeldpunt voor asielzoekers in Ter Apel. Foto: RTV Noord / Martijn Klungel

Drie nieuwe opvanglocaties

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent de komende weken drie nieuwe opvanglocaties. In Den Haag komen daarmee 400 plekken beschikbaar, in Delft 260 en in Voorschoten 120. Vorige week werd besloten dat het makkelijker gemaakt zou worden voor het COA om panden te kopen als het daar mensen kan huisvesten. Momenteel wordt volgens Van der Burg bekeken welke plekken daarvoor in aanmerking komen.

Van der Burg schrijft ook dat hij de brandbrief van vijf maatschappelijke organisaties over de problemen in de asielopvang „zeer serieus” neemt. Het gaat om UNICEF Nederland, UNHCR Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Nederlandse Rode Kruis en VluchtelingenWerk. Het kabinet „onderschrijft de boodschap dat kinderen en kwetsbaren niet in de buitenlucht zouden moeten verblijven”. Hij belooft dat het kabinet later nog op de situatie terugkomt.

Reacties op Twitter

Op Twitter klinkt vooral – of alleen maar – negativiteit als het om Eric van der Burg en asielzoekers gaat. Mensen die hun standpunt over de kwestie kwijt willen, vinden in de meeste gevallen dat er aan nul asielzoekers in Nederland een plek moet worden gegund. „’Het is dweilen met de kraan open, maar we moeten harder dweilen’, zei staatssecretaris Eric van der Burg!”, tweet iemand onder de naam Vecht Tegen Ontrecht. Die vervolgt: „Maar een asielstop invoeren,  ho maar. Dweil jij maar lekker een eind weg sukkel.” En ander, ook met pseudoniem (‘Ik Hou Van Holland’): „Eric van der Burg vangt nog liever de hele wereld op, dan dat hij één asielzoeker de toegang tot Nederland ontzegt.”

Botsing tussen Renze en boer Dolf over botsing: ‘Als er nou iemand was overleden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Asielzoekers opvangen op cruiseschepen op zee gaat niet door, maar er is een ander plan
Sluiten