Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘Protestacties van boeren levensgevaarlijk en onacceptabel’

Premier Mark Rutte vindt de „protestacties van een kleine groep boeren” op de snelwegen „onacceptabel” en levensgevaarlijk. Dat schrijft hij in een verklaring op Twitter. „Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook.”

„Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten”, twittert Rutte. Hij spreekt zijn steun uit voor zowel Rijkswaterstaat als de politie „die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken” en roept mensen die bedreigd worden op aangifte te doen. Rutte mag dan wel met vakantie zijn: toch blijft ‘ie in contact staan met de meest betrokken ministers.

Protestacties boeren

Volgens boerenactiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie kan de regering de nieuwe boerenacties op en rond snelwegen stoppen door de stikstofplannen aan te passen. „Wij vinden de acties ook niet leuk, daarom moet de regering nu gaan bewegen”, zo reageert Erik Luiten van Agractie.

FDF-voorzitter Mark van den Oever vindt ook dat het tijd wordt dat de regering actie onderneemt. „Want je merkt dat de boeren het niet meer pikken, en dat de acties verder escaleren. De regering moet per direct de acties beëindigen door de stikstofbrief van tafel te halen.”

Ongeluk door afvaldumping

Op meerdere snelwegen in het land werden afgelopen nacht hooibalen, mesthopen en autobanden gedumpt. Tussen de rommel zit op sommige plekken ook asbest. Op de A7 tussen Groningen en Drachten gebeurde afgelopen nacht door afvaldumping een ongeluk met meerdere voertuigen. Daarbij raakte niemand gewond. „Ongelukken zijn natuurlijk nooit te rechtvaardigen”, reageert Van den Oever. „Maar zolang het een beetje blikschade is, vind ik het allemaal niet zo erg.”

Overigens zeggen FDF en Agractie niet zelf bij de actie betrokken te zijn geweest. „We begrijpen de frustratie bij veel boeren en dat ze daar uiting aan geven. Maar wij roepen alleen op om te demonstreren binnen de grenzen van de wet”, aldus Luiten van Agractie.

Ongemakkelijk relatie-consult in Een huis vol: ‘Als je maar geen scheten laat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte: ‘Protestacties van boeren levensgevaarlijk en onacceptabel’
Sluiten