Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 sep 2021

Kabinet begroot voor herhaalvaccinatie: prik drie en vier op de planning voor 2022

Het ziet ernaar uit dat Nederlanders volgend jaar opnieuw twee vaccinaties moeten halen tegen het coronavirus. Het kabinet houdt alvast rekening met herhaalvaccinaties, blijkt uit een gepresenteerde begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

De begroting kwam vorige week naar buiten en NRC schrijft vandaag over de plannen voor twee nieuwe prikken. Want er staat namelijk een bedrag van 134 miljoen euro op de begroting gereserveerd voor dit plan. Bij de uitleg staat vermeld: „Het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken)”.

Kabinet wil extra coronaprikken in 2022

Het gaat dus om een derde en vierde coronaprik in 2022. Dat is nog niet eerder genoemd door het kabinet. Een woordvoerder van het ministerie vertelt tegen NRC dat het gaat om geld voor „de uitvoeringscampagne van het vaccineren in 2022”. Het bedrag is onder meer bedoeld om bijvoorbeeld de GGD te betalen, die de vaccinaties uitvoeren.

De boel is nog wat onzeker en of die twee vaccinaties daadwerkelijk noodzakelijk zijn, weet het ministerie nog niet. De woordvoerder legt uit dat het „beschermings- en besmettingsniveau” daarin een rol spelen. De twee extra prikken zijn volgens de begroting „in het kader van een goede voorbereiding”.

Booster-prik voor ouderen en kwetsbaren

De zogenoemde booster-prikken worden in verschillende landen al aangeboden. In Duitsland, Frankrijk en de VS krijgen ouderen en kwetsbaren al een extra prik. En in Israël heeft inmiddels de hele bevolking al een derde prik aangeboden gekregen. In Nederland gaat het momenteel alleen nog om een kleine groep kwetsbaren. Bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis. De Gezondheidsraad stelde vorige maand dat een derde vaccinatie voor andere Nederlanders op dit moment niet nodig is.

De effectiviteit van vaccins kan dalen. Daarover werd door meerdere coronadeskundigen al eens gesproken. Daarom denkt de Gezondheidsraad dat een derde vaccinatie op de langere termijn nodig is voor ouderen.

Herhaalvaccinatie betekent extra vaccins nodig

Uit een rapport van De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de KNAW lijkt eenzelfde soort advies te komen. Daarin staat namelijk dat meer mensen dan alleen kwetsbaren opnieuw een vaccinatie moeten halen. „Wanneer de immuniteit in de populatie van beperkte duur blijkt, zal herhaalvaccinatie breder plaatsvinden.”

Maar twee extra prikken betekent ook extra vaccins. Momenteel beschikt het RIVM over nog ruim vijf miljoen, voornamelijk Pfizer, vaccins. Eigenlijk bedoeld voor de nog 1,8 miljoen niet-gevaccineerde Nederlanders. De overige zijn bedoeld voor de kwetsbaren met een afweerstoornis. Mocht het plan uit de begroting doorgaan, heeft Nederland nog ruim twintig miljoen extra vaccins nodig. Maar de EU sloot al contracten met Pfizer en Moderna, die tientallen miljoenen vaccins garanderen voor 2022 en 2023.

Zorgmedewerkers umc’s leggen 24 uur hun werk neer voor ‘grootste staking ooit’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet begroot voor herhaalvaccinatie: prik drie en vier op de planning voor 2022
Sluiten