Erik Jonk
Erik Jonk Video 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Team Bring Insiya Back deelt wanhopige video nu ontvoering van meisje 5 jaar duurt

De organisatie die het ontvoerde meisje Insiya probeert terug te halen uit India naar Nederland, heeft vanmorgen een indrukwekkende dan wel wanhopige video gepubliceerd op sociale media.

Daarmee vraagt de organisatie, Team Bring Insiya Back, aandacht voor de situatie van het meisje. Insiya (7) uit Amsterdam werd vandaag precies vijf jaar geleden ontvoerd door haar vader, een rijke Indiër.

‘Insiya illegaal vastgehouden in India’

Volgens Team Bring Insiya Back is het meisje een Nederlands staatsburger en wordt zij illegaal vastgehouden in India. In 2016 liet haar vader het toen 2-jarige meisje ontvoeren in Amsterdam. De ontvoerders zijn hiervoor veroordeeld tot celstraffen. Ook de vader werd vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld, tot negen jaar gevangenisstraf. Hij was niet aanwezig bij de zitting. Hij weigert het meisje aan Nederland uit te leveren. Zelf is hij ook nog altijd in het buitenland, in plaats van een Nederlandse gevangenis.

Insiya ontvoering
De ontvoerde Insiya Hemani, hier 2 jaar oud. Foto: Politie Amsterdam

Mark Rutte en koningin Máxima reageerden

De moeder van het meisje, Nadia Rashid, krijgt geen contact met haar en weet niet hoe het met haar dochter gaat. Zij verscheen regelmatig in de media, veelal in De Telegraaf. Demissionair premier Mark Rutte drong in april tijdens een videovergadering met zijn Indiase ambtsgenoot Narendra Modi nog met kracht aan op een oplossing in de slepende ontvoeringszaak van Insiya. Nadia Rashid stuurde ook een open brief aan koningin Máxima. Die reageerde. „Vooral op moederdag is het schrijnend als een kind niet bij haar moeder kan zijn”, schreef Máxima terug. Maar nog altijd heeft Nadia haar dochter niet terug.

In het vandaag gedeelde filmpje van bijna twee minuten worden de gebeurtenissen rondom het meisje eerst feitelijk opgesomd. Maar eindigt ook met wanhoop en emotie. „De ontvoering en jarenlange gijzeling van Insiya heeft niet alleen publieke verontwaardiging nodig. Insiya heeft herstel nodig”, stellen de makers in video.

Meer informatie over Insiya en de organisatie die vandaag de video deelde, vind je hier.

Jinek krijgt anti-coronapas artiesten niet aan tafel: ‘Bang voor framing en reacties’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Team Bring Insiya Back deelt wanhopige video nu ontvoering van meisje 5 jaar duurt
Sluiten