Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 23 sep 2021

Eerste uitnodigingen voor derde coronaprik op 6 oktober de deur uit

Mensen die na de tweede prik nog niet voldoende beschermd zijn tegen het coronavirus, kunnen vanaf 7 oktober een derde coronaprik halen. De uitnodigen gaan op 6 oktober de deur uit.

Maar niet iedereen kan de uitnodiging op z’n deurmat verwachten.

Derde coronaprik in oktober

Vooralsnog is een derde prik alleen bedoeld voor mensen vanaf 12 jaar die een ernstige afweerstoornis hebben. Bij deze mensen maakt het afweersysteem niet genoeg antilichamen aan, waardoor twee vaccins niet genoeg bescherming bieden tegen besmetting met het coronavirus. Een extra dosis kan dan helpen om het afweersysteem sterker te maken. Vermoedelijk hebben 200.000 tot 400.000 mensen in Nederland last van zo’n afweerstoornis. Als deze mensen een derde prik besluiten te nemen, krijgen ze het vaccin van Pfizer of Moderna, ongeacht welk vaccin ze eerder hebben gekregen. Op de website van het RIVM staat uitgelegd dat er geen reden is om aan te nemen dat er een verschil in effectiviteit of bijwerkingen optreden wanneer de verschillende vaccins door elkaar worden gebruikt.

Hoewel de eerste uitnodigen op 6 oktober verstuurd worden, gaat het naar verwachting wel een aantal weken duren voordat iedereen zijn of haar uitnodiging heeft gekregen. Ziekenhuizen versturen ze de komende drie à vier weken namelijk in etappes. Wanneer de uitnodiging eenmaal binnen is, kunnen mensen een prikafspraak maken. Gewoon met de uitnodiging binnenlopen op een vaccinatielocatie met vrije inloop kan ook.

Boostervaccin niet nodig

Volgens de Gezondheidraad is het (voorlopig) nog niet nodig om gezonde mensen een boostervaccinatie te geven. De vaccins werken op dit moment goed genoeg om hen genoeg bescherming te bieden en de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken. Een booster is overigens niet hetzelfde als een derde prik. Een booster is een ‘prikkel’ voor het immuunsysteem waarbij de bescherming na verloop van tijd is afgenomen. Een derde vaccin is echt bedoeld voor mensen waarbij de eerste twee vaccins niet geleid hebben tot voldoende bescherming.

Jongen (12) wil vaccinatie om zieke oma te bezoeken, stapt naar rechter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Eerste uitnodigingen voor derde coronaprik op 6 oktober de deur uit
Sluiten