Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Jinek krijgt anti-coronapas artiesten niet aan tafel: ‘Bang voor framing en reacties’

De redactie van Jinek had gisteravond graag artiesten aan tafel gehad die tegen de coronapas zijn. Meerdere Nederlandse cultuurmakers, waaronder Douwe Bob, Hans Teeuwen en Jandino, cancelden hun optredens. Zij wilden gisteravond niet in de talkshow verschijnen omdat ze voornamelijk bang waren voor „framing en de reacties na afloop”.

De coronapas zorgt nogal voor wat verdeeldheid in de samenleving. Gisteren moest restaurant Waku Waku dicht, vanwege het niet handhaven van het coronabewijs. Er klonk veel protestgeluid. En sommige Nederlandse artiesten blijken ook tegen de coronapas te zijn en zeggen hun optredens af. Eerder schreef Metro al over een aantal BN’ers die zich uitspreken tegen het coronatoegangsbewijs.

Artiesten cancelen optredens door coronapas

In de uitzending van Jinek gisteravond komt wederom de coronapas ter sprake en wat dit doet met de cultuursector.  De veel gevoerde discussie gaat over het feit dat de coronapas zou zorgen voor uitsluiting of zelfs discriminatie. Cabaretière Sanne Wallis de Vries ziet de coronapas niet als discriminatie. „Voor de culturele sector ben je juist saamhorig als je even meedoet.” Oud-Direct-zanger Tim Akkermans is tegen een tweedeling in de samenleving. „We moeten met elkaar een oplossing vinden. Wij zijn niet de beleidsmakers. In mijn geval is iedereen welkom.”

Maandag liet zanger Douwe Bob weten dat hij niet meewerkt aan een beleid met de coronapas. Daarom treedt hij voorlopig niet meer op. Gisteren bleek dat zijn band daarom opstapt. Wallis de Vries vindt dat de zanger met zijn statement juist een tweedeling stimuleert en noemt hem later narcistisch. „We hebben het afgelopen anderhalf jaar naar een stervende sector zitten kijken. Nu kan het eindelijk weer. Ik vind het eerder een egoïstische beslissing.”

Redactie Jinek krijgt kritische artiesten niet aan tafel

De redactie van Jinek belde alle bekende namen op die zich de afgelopen tijd uitspraken tegen de coronapas. „Niemand was bereid om aan te schuiven. Dit is een plek waar je erover zou moeten kunnen praten”, zegt Jinek. Volgens haar waren de meest gehoorde redenen dat artiesten „bang waren voor framing en de reacties na afloop”. Wel citeert de presentatrice nog even het statement van rapper Fresku, die ook zijn optredens annuleerde. „Het zou mij niet sieren met alle muziek die ik heb gemaakt over saamhorigheid en gelijkwaardigheid om mijn publiek buiten te sluiten. Dat vind ik not the way“, aldus de rapper.

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Ongemakkelijk interview Eva Jinek met Bond-acteur is inkoppertje voor LuckyTV

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jinek krijgt anti-coronapas artiesten niet aan tafel: ‘Bang voor framing en reacties’
Sluiten