Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Buitenland 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wetenschap heeft twijfels over ‘boostervaccin’, Moderna wil ook extra prik

Een derde vaccinatie als ‘boostervaccin’ is voor de algemene bevolking voorlopig nog niet nodig, liet Rijksoverheid gisteren weten. Maar mocht de bescherming van de vaccins tegen corona toch terugzakken, dan staan de GGD en het RIVM paraat voor een boostercampagne. Maar hoe goed gaat een booster, een oppepper van je vaccinatie, werken?

Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn verdeeld over het nut en de noodzaak van een extra coronavaccinatie.

Boostervaccin

De Amerikaanse regering heeft vorige maand aangekondigd vanaf de week van 20 september te beginnen met een ‘booster shot’. Toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) stelde gisteren dat dat mogelijk „niet nodig” is.

„Sommige studies stellen dat extra bescherming nodig is vanwege de Delta-variant, andere studies laten juist zien dat dit niet noodzakelijk is”, laat de overheidsorganisatie weten. Ze benadrukken dat „alle goedgekeurde coronavaccins nog steeds voldoende bescherming bieden tegen ernstige ziekte en overlijden” als gevolg van een besmetting.

De FDA komt later deze week bijeen om te beslissen of de Amerikaanse regering mag beginnen met de uitrol van de ‘boostervaccins’. Het zou in eerste instantie slechts gaan om een extra prik van het Pfizer/BioNtech-vaccin.

Moderna wil derde corona prik

Farmaceut Moderna heeft gisteren op basis van nieuwe data ook een extra prik geadviseerd. Volgens hen zou de effectiviteit van het vaccin na verloop van tijd afnemen. Dus wie 13 maanden geleden gevaccineerd is, zou meer kans hebben besmet te raken dan wie 8 maanden geleden is ingeënt.

Het onderzoek is daarentegen nog niet door andere wetenschappers beoordeeld. Ook is niet duidelijk of het hogere aantal besmettingen leidde tot meer ziekenhuisopnames.

Uit een onderzoek van Israëlische wetenschappers, waar The New York Times over schrijft, zou blijken dat de derde prik minder effectief is dan eerst werd gedacht. Op kort termijn zou een ‘booster shot’ kunnen helpen: de kans op besmetting of ernstige ziekte zou zeker twaalf dagen lang verkleinen. Maar de vraag hoe groot de effecten op lange termijn zijn, die blijft.

Wetenschappers plaatsen volgens de Amerikaanse krant echter vraagtekens bij dat onderzoek. Dat komt omdat slechts een kleine hoeveelheid data over een korte periode is onderzocht.

Extra vaccinatie in Nederland

Ook in Europa buigt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zich over de vraag of een extra prik de norm moet worden. Een extra prik kan volgens het EMA vooral belangrijk zijn voor mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt. Bij hen lijken de vaccins minder goed aan te slaan. Maar ook anderen kunnen mogelijk een extra vaccinatie krijgen. Op dit moment zijn er nog geen vaccins goedgekeurd voor een aanvullende prik voor de algemene bevolking.

In Nederland kunnen vanaf oktober daarom alleen mensen met een zeer ernstige immuunstoornis een derde coronaprik krijgen. Dit maakte het kabinet eerder deze week bekend na een advies daarover van de Gezondheidsraad.

De derde prik voor een selecte groep patiënten met een ernstige afweerstoornis is iets heel anders dan een boostervaccinatie, zo staat op Rijksoverheid. Voor hen is een derde prik een onderdeel van de basisvaccinatie, die bij anderen uit twee prikken of één prik bestaat. Het kan mensen met een afweerstoornis helpen om een goede afweerrespons te bereiken.

Sarah van Soelen naar kliniek om te dealen met media-aandacht: ‘Onbegrijpelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.