Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Zorgmedewerkers umc’s leggen 24 uur hun werk neer voor ‘grootste staking ooit’

Te lage lonen en te hoge werkdruk. Als het aan de zorgmedewerkers ligt, moet dat anders. Het zorgpersoneel van zeven academische ziekenhuizen staakt vandaag. Volgens FNV is het de grootste staking ooit onder het ziekenhuispersoneel.

Duizenden zorgmedewerkers leggen vandaag voor 24 uur hun werk neer. Voor hen is de maat vol. Alleen de spoedeisende hulp is vandaag beschikbaar en de planbare zorg vervalt. Operatiekamers, radiologie, laboratoria en verschillende verpleegafdelingen gaan dicht. Afdelingen als oncologie, hartbewaking en kraam- couveuseafdelingen blijven wel open.

Staking zorgmedewerkers

Maar dat betekent wel dat patiënten die vandaag een operatie kregen, waarschijnlijk nog even moeten wachten. Honderden operaties werden tot nu toe geannuleerd. Vakbond FNV Zorg organiseert de staking. „Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen”, meldt de vakbond. Letterlijk de zorg neerleggen is volgens FNV het „ultieme stakingsmiddel”.

De zorgmedewerkers willen ‘eerlijk arbeidsvoorwaarden’. Daarvoor moeten de lonen omhoog en moet de werkdruk omlaag. Daar wil veel zorgpersoneel duidelijke afspraken over. Het ziekteverzuim onder zorgverleners was nog nooit zo hoog en ook veel medewerkers stoppen met hun baan. Met name jonge medewerkers die net starten. En nieuw personeel is niet makkelijk te vinden.

Ziekenhuispersoneel van zeven umc’s doen mee

Tijdens de zorgstaking organiseren de ziekenhuizen allerlei ludieke activiteiten. Zo kunnen medewerkers meedoen aan een pubquiz, pingpongwedstrijden en een ‘koffie-taart-moment’ met patiënten. Ook is er een podiumprogramma met diverse sprekers.

De deelnemende umc’s zijn die van Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht. Het Radboudumc is het enige universitaire ziekenhuis dat vandaag niet meedoet.

FNV niet blij met arbeidsvoorwaarden

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) is de overkoepelende werkgeversorganisatie van de umc’s in Nederland. De zorg vraagt al lange tijd, zeker door de pandemie, om betere arbeidsvoorwaarden. Deze maand kwam de NFU met een ‘eindbod’, maar veel zorgpersoneel is daar niet blij mee. Verpleegkundigen en doktersassistenten gaan in salaris iets omhoog. En daar zijn meerdere vakbonden het niet mee eens. Eerder maakte het kabinet bekend 675 miljoen euro vrij te maken voor de salarissen in de zorg. Maar ook dit is volgens FNV niet genoeg. Er zouden miljarden nodig zijn om het probleem om te lossen.

Klachten rijzen de pan uit, maar toch gebruikten zorgmedewerkers minder zorg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zorgmedewerkers umc’s leggen 24 uur hun werk neer voor ‘grootste staking ooit’
Sluiten