Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Kapotte koeling Janssen-vaccins leidde tot ‘Dansen met Janssen”

Niet een OMT-advies, maar een kapotte koeling leidde tot de promotie van ‘Dansen met Janssen’. Dat meldt het tv-programma Propaganda van KRO-NCRV, dat gisteravond werd uitgezonden. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei dat het OMT had geadviseerd jongeren in te enten met Janssen, maar dat is volgens het programma dus niet waar. In Nieuwegein ging namelijk een koeling kapot, waar veel Janssen-vaccins in bewaard werden.

In eerste instantie mochten jongeren niet met Janssen gevaccineerd worden, omdat er een klein risico op bijwerkingen is. Maar op 7 juni ontstond in een vaccinatielocatie van de GGD Utrecht kortsluiting en dreigde een koelkast vol Janssen-vaccins te bederven. Daarop gaf het RIVM groen licht om ze toch weg te geven, ongeacht de leeftijdsgrenzen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had ‘Dansen met Janssen’ echter niks te maken met de kapotte koelkast. De keuze werd volgens haar bovenal gemaakt omdat de vakantie eraan kwam en het kabinet zorgen had dat jongeren dan de ziekte zouden oplopen.

‘Kapotte koeling Janssen-vaccins leidde tot ‘Dansen met Janssen”

Jongeren kwamen in groten getale af op de oproep van de GGD, omdat ze met één dosis van Janssen al direct een QR-code kregen waarmee ze zich in het nachtleven konden begeven. Er ontstonden ellenlange rijen bij de vaccinatielocatie in Nieuwegein, maar er waren maar 1200 doses beschikbaar. Zelfs toen die op waren, stonden er nog honderden mensen te wachten.

Epidemioloog Amrish Baidjoe zegt in Propaganda echter dat jongeren zo op grote schaal zijn misleid. Het demissionaire kabinet gaf hen een vrijbrief om te gaan stappen, beschermd of niet. Binnen drie weken werden de versoepelingen teruggedraaid. Eerder maakte De Jonge al de beslissing dat je na vaccinatie twee weken moet wachten tot je een QR-code krijgt. Dan zou je namelijk pas optimaal beschermd zijn. Na vaccinatie met het Janssen-vaccin moet je nu zelfs vier weken wachten.

Opening nachtleven

Eind juni gooide de overheid het nachtleven open. Met een QR-code dankzij vaccinatie of negatieve test, mocht je weer dansen in de nachtclubs. Jongeren (en vast ook vele ouderen) maakten daar dankbaar gebruik van. Maar de eerste avond ging het al mis bij Testen voor Toegang, er waren storingen en het duurde lang voordat liefhebbers van het nachtleven de uitslag kregen. Later bleek dat er gesjoemeld was: sommige mensen maakten screenshots van QR-codes en stuurden die naar elkaar door.

Niet lang na het openen van het nachtleven, schoot het aantal besmettingen omhoog. Begin juli greep het kabinet in. Volgens hen was de toename van het aantal besmettingen „ongekend“. Vanaf zaterdag 25 september krijgt het nachtleven opnieuw wat meer ademruimte. Dat is wel minimaal, want de nachthoreca moet om 00.00 uur de deuren sluiten.

Wil je Propaganda terugkijken? Dat kan hier.

Kijkers weer lyrisch over Boerderij van Dorst, maar ze hebben wel een opmerking

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.