Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Uitgaansleven vanaf morgen voor ruim een maand op slot

Het demissionaire kabinet neemt met ingang van morgenochtend maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus onder met name jongeren tegen te gaan. Het uitgaansleven gaat weer op slot.

Tot 13 augustus moeten cafés om middernacht de deuren sluiten. Discotheken en clubs gaan helemaal dicht. Dat melden Haagse bronnen.

Kabinet grijpt in: ‘Toename besmettingen is ongekend’

Uitgaansleven en evenementen

De maatregelen gaan morgenochtend om 06.00 uur in. Het kabinet heeft er volgens ingewijden voor gekozen niet meteen al paal en perk te stellen aan het nachtleven, om problemen met de handhaving te voorkomen. Demissionair premier Mark Rutte en demissonair zorgminister Hugo de Jonge maken de plannen vanavond bekend op de persconferentie.

Nachtclubs en discotheken blijven vanavond open. Belangenorganisatie Nachtbelang laat weten de aangesloten vijftig tot zestig nachtclubs en discotheken niet op te roepen om vanavond ook al dicht te gaan. „Iedere ondernemer moet voor zichzelf besluiten of deze dicht wil gaan vanavond”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Niet alleen voor het uitgaansleven, maar ook voor evenementen gaan meer beperkingen gelden. Bezoekers moeten daar zitten, anderhalve meter afstand houden en maar twee derde van de maximale capaciteit mag worden benut. Het testen voor toegang blijft vooralsnog wel van kracht. Eerder werd nog overwogen daar vrijwel mee te stoppen, mede omdat het controlesysteem verre van waterdicht bleek.

Reproductiegetal van 0,97 naar 1,37

Het zogenoemde reproductiegetal van het coronavirus, dat aangeeft hoe snel de ziekteverwekker zich verspreidt, is inmiddels gestegen naar 1,37. Het getal (ook wel de ‘R’) is het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door één ander. Dinsdag stond het getal nog op 0,97.

Bij een R van rond de 1 blijft het aantal besmettingen zo’n beetje gelijk. Eén persoon besmet gemiddeld één ander. Als het reproductiegetal lager is dan 1, daalt dus het aantal besmettingen. Gaat het omhoog, zoals nu, dan stijgt ook het aantal besmettingen, hetgeen nu ook aan de dagelijkse cijfers van het RIVM te zien is.

De nieuwe melding zegt overigens niet alles. Het is namelijk altijd het reproductiegetal van twee weken geleden omdat de betrouwbaarheid van recentere berekeningen niet groot genoeg is.

Lees hier wat er vanavond tijdens de coronapersconferentie is gezegd. 

Onzekerheid festivalzomer slaat in als een mokerslag: ‘Donkere vrijdag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Uitgaansleven vanaf morgen voor ruim een maand op slot
Sluiten