Richard Otto
Richard Otto Podcasts 23 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De 5 podcast-tips van… Jolanda van Duyvenbode

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favoriete podcasts selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Jolanda van Duyvenbode.

Jolanda van Duyvenbode studeerde Journalistiek en werkt nu ruim 15 jaar bij de radio. Als producer, PR-manager, redacteur en side-kick werkte ze bij radiostations als Qmusic, 100% NL, BNR, Radio Veronica, Sky Radio, NH Radio en Radio 2.

Na een periode als freelancer is zij nu vaste redacteur van het NPO Radio 5-programma Lunch Lekker, met Daniel Dekker bij Omroep MAX.

5 podcast-tips van Jolanda van Duyvenbode

1. Onland

Ik ben vooral een groot fan van waargebeurde misdaad. Brand in het Landhuis, Kwaad Bloed, De Showbizzmoord, De Moord op Patrick, Mathilde’s Mysterie: allemaal steengoede podcasts. Maar als ik een favoriet moet noemen is dat de podcast Onland, die steekt er met kop en schouders boven uit. Op een avond in februari 1970 komt de 12-jarige Rinie Wielheesen niet thuis van een gymles in het Achterhoekse Gaanderen. Ze wordt verkracht en vermoord, 150 meter van haar huis. De moordenaar wordt nooit gepakt. Programmamaker Joost Engelberts gaat op zoek. Een indrukwekkend verhaal, waarbij ik niet kon stoppen met luisteren.

2. De Deventer Mediazaak

Ik dacht dat ik veel over de Deventer Moordzaak had gehoord en gelezen, maar na het luisteren van deze podcast wordt pas echt duidelijk hoe belangrijk de rol van de media is geweest in deze zaak. En hoe feit en fictie een eigen leven leiden, waardoor er in de Deventer Moordzaak inderdaad meer slachtoffers vallen dan alleen de vermoorde weduwe. Prachtige journalistieke podcast door Annegriet Wietsma.

3. De Laatste Dans

De Limburgse muzikant Frans Pollux gaat op zoek naar Uwe, een stamgast uit een Roermond’s café die tijdens een emotioneel afscheid vertelt dat hij terminaal is en naar Gran Canaria gaat om te sterven. Maar Uwe blijft leven en de vrienden blijven achter met veel vragen. Frans gaat in de podcast op zoek naar de mysterieuze Uwe. Oja, Uwe danste tijdens het afscheid op Pollux’ nummer Hald Mich Ens Vas, dat elke aflevering (veelvuldig) voorbij komt.

4. De Blankenberge Tapes

Een ander soort genre, een ‘docu-fictie’. Bij dit vertellende genre noem ik ook graag andere podcastsals het goed gemaakte Staatsgeheim van Topcast Media, en Babylon. De laatste is van dezelfde makers als van De Blankenberge Tapes. Spannend geschreven door Tom Hofland en Pascal van Hulst en goed geacteerd door de hoofdpersonen, waarbij ik zelfs eerst dacht dat het om een waargebeurd verhaal ging.

5. Dolly Parton’s America

Als radio- en muziekliefhebber moet ik toch écht meer muziekpodcasts gaan luisteren! Er staan er in ieder geval nog genoeg op mijn wensenlijstje, want er zijn veel radiocollega’s die mooie muziekpodcasts hebben gemaakt!

Ik werd begin dit jaar door een goede vriend getipt op de podcast Dolly Parton’s America, waarin Dolly zelf een grote rol speelt. Haar verhalen (en vertelstem) zijn heerlijk, maar ook haar kijk op de wereld én Amerika luistert fijn weg. Wat een bijzondere vrouw en wat een opvallende geschiedenis- en muziekverhalen. Over uiteraard Jolene, I Will Always Love You en Working 9 to 5. Maar je komt er door deze podcast vooral achterhoe groot de betekenis van Dolly en haar muziek is geweest voor grote groepen mensen. Een bijzondere podcast!

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Frank Kromer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.