Metro
Metro Binnenland 16 sep 2020 / 13:05 uur

Wilders tijdens Algemene Beschouwingen: ‘Onze rechtsstaat is corrupt’

Steevast staan de dagen na Prinsjesdag in het teken van de Algemene Politieke Beschouwingen. Het wordt ook wel ‘het belangrijkste debat van het jaar’ genoemd. PVV-leider Geert Wilders trapte af en botste met zijn felle uitspraken behoorlijk met de Tweede Kamer.

Zo betitelde Wilders vanwege zijn veroordeling voor groepsbelediging tegen Marokkanen onze rechtsstaat als corrupt. Ook noemde hij Nederland een bananenrepubliek (een populaire benaming voor een politiek instabiel, corrupt land) en beschreef hij de rellen van afgelopen zomer in onder meer de Haagse Schilderswijk als Marokkanenterreur. Het kwam hem op Kamerbrede kritiek te staan.

Alle fractievoorzitters komen vandaag aan het woord. Maar omdat Wilders zo’n twee uur aan het woord was (zijn spreektijd was 35 minuten), maakte (het satirische) De Speld zich al zorgen over de lengte van de Algemene Beschouwingen.

‘Ongemakkelijk moment’

„Het gif van de Marokkaanse terreur zit in de vezels van de Nederlandse samenleving”, zei Wilders. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, noemt het een „ongemakkelijk moment”, onder meer omdat de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib van Marokkaanse komaf is. Volgens DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan gebruikt Wilders discriminatie als „verdienmodel”, met eerdere uitspraken over het verbieden van de Koran en een belasting op hoofddoeken. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, vindt Wilders’ betoog „doorspekt met discriminatie. Dat mag in deze Kamer, maar is wel walgelijk.”

Wilders: ‘Sprake van klassenjustitie’

Bijna twee weken geleden werd de PVV-leider veroordeeld voor groepsbelediging tegen Marokkanen, maar hij kreeg geen straf. Op andere punten, zoals het aanzetten tot haat of discriminatie, werd hij vrijgesproken.

Volgens Wilders bestaat er geen rechtsstaat meer, omdat hij als leider van de grootste oppositiepartij is veroordeeld voor zijn uitspraken. Hij vindt dat er in Nederland sprake is van „klassenjustitie”, omdat hij wel is veroordeeld maar minister Ferd Grapperhaus geen boete kreeg voor het schenden van de coronamaatregelen tijdens zijn bruiloft.

Lees hier het interview met de fotograaf die minister Grapperhaus fotografeerde

Baudet steunt

D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt dat de PVV-leider hiermee „de bijl aan de wortel zet van de rechtsstaat”. Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, wijst Wilders op de scheiding van de machten in Nederland. Volgens hem is de rechterlijke uitspraak tegen Wilders „genuanceerd” omdat hij op sommige punten is vrijgesproken, iets wat Wilders niet in een ander land had mogen verwachten denkt Dijkhoff.

Alleen Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, spreekt zijn steun uit voor Wilders. „Door dik en dun.” Hij vindt de rechtszaak tegen Wilders een „politiek proces”.

Zelf de Algemene Politieke Beschouwingen volgen? Dat kan via deze livestream.

Lees ook: Prinsjesdag zit er op, wat betekent dit voor jouw salaris?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wilders tijdens Algemene Beschouwingen: ‘Onze rechtsstaat is corrupt’
Sluiten