Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 4 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Uitspraak: Geert Wilders schuldig aan groepsbelediging, geen straf

Het hof heeft Geert Wilders wel schuldig verklaard aan groepsbelediging vanwege zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak, maar hij krijgt geen straf opgelegd. De uitspraken dateren van inmiddels ruim zes jaar geleden.

De PVV-voorman stond terecht voor uitspraken die hij in maart 2014 deed. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder „Minder! Minder!” als antwoord. „Dan gaan we dat regelen”, reageerde Wilders daarop. „Onnodig grievend”, zegt het hof over deze uitspraken.

Dit vond Geert Wilders vooraf vandaag:

Dit vond Wilders na de uitspraak: „Nederland is een corrupt land geworden. Juich niet te vroeg. Ik zal altijd doorgaan, ik zal altijd de waarheid blijven spreken, wat de consequenties ook zijn. Dit zal mij en de PVV alleen maar sterker maken. De rechter heeft de vrijheid van meningsuiting bij het grofvuil gezet.”

Geert Wilders ging in beroep, OM ook

In hoger beroep was een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep. Het hof sprak de politicus in hoger beroep vrij van aanzetten tot haat of discriminatie „omdat de opzet van Wilders niet erop was gericht zijn publiek daartoe aan te sporen”.

Een foto van voorzitter Reinking voor Geert Wilders
Voorzitter Reinking (links) voor Geert Wilders. Foto: ANP / Remko de Waal

Nieuwe stukken en wraking

Het strafproces duurde langer dan gebruikelijk, door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. De advocaat-generaal vond in juli dat het te lang ging duren. „Onevenredig lang. Er wordt steeds verder afgedwaald van de kern van de zaak.”

Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen Openbaar Ministerie en Wilders en zijn advocaat. Volgens Wilders was er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken. Het hof was het met het OM eens dat er geen sprake is van een politiek proces.

Lees ook: OM: geen politieke beïnvloeding proces Wilders

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitspraak: Geert Wilders schuldig aan groepsbelediging, geen straf
Sluiten