Metro
Metro Binnenland 5 sep 2020 / 14:10 uur

Malieveld vol met schoenen van zorgpersoneel: ‘Stank voor dank’

Het Malieveld in Den Haag ziet er net iets anders uit dan normaal. Het staat dit keer niet vol met mensen, maar met schoenen. Die zijn van zorgmedewerkers die ‘demonstreren’ tegen de hoge werkdruk.

Het zorgpersoneel is vanwege de coronamaatregelen zelf niet aanwezig. Het personeel wil met de actie ‘meer dan applaus‘ een eerlijke beloning vragen en meer waardering. Bij de schoenen staan borden als ‘Stank voor dank’ en ‘We lopen op onze laatste benen’.

Duizenden schoenen

Het protest wordt georganiseerd door de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks en door de vakbonden FNV, CNV en zorgvakbond Nu’91. Op initiatief van twee verpleegkundigen zijn vanochtend 5000 schoenen op het gras van het Malieveld gezet.

Op het veld staat ook een glazen huis, waar presentator Humberto Tan in gesprek gaat met de organisatoren en met mensen die in de zorg werken. Dat wordt sinds 14.00 uur hier online uitgezonden:

Geen verhoging, wel twee bonussen

Het liefst wil zorgpersoneel meer salaris, maar daar is in de Tweede Kamer niet genoeg steun voor. Volgend jaar is een loonsverhoging mogelijk wel mogelijk, zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff eerder. Wel krijgt het personeel volgend jaar een eenmalige bonus van vijfhonderd euro netto voor het harde werk tijdens de coronapiek. Eerder is al voor dit jaar een bonus van duizend euro toegezegd.

Lilian Marijnissen hoopt dat iedereen massaal van zich laat horen en er zo voor gezorgd kan worden dat de zorgverleners toch een eerlijke beloning krijgen, vertelt ze in de online uitzending. En dat gebeurt:

De schoenen worden aan het eind van de dag niet door de zorgverleners opgehaald, maar gaan naar stichting CliniClowns en Vluchtelingenwerk Nederland.

Lees ook: Ontevreden zorgmedewerkers: ‘De zorg verdient meer dan alleen applaus’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Malieveld vol met schoenen van zorgpersoneel: ‘Stank voor dank’
Sluiten