Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Gezondheid 10 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Schoenen uit binnenshuis: deze bacteriën houd je buiten en zo pak je het modieus aan

Schoenen aan of uit binnenshuis? Het is een langlopend debat onder schoen-uittrekkers en schoen-aanlaters. Maar wat neem je eigenlijk mee naar binnen qua bacteriën als je ze niet uittrekt en hoe kun je het schoenloze voortbestaan modieus aanpakken?

Er wordt een voorbeeld genomen aan de Aziatische en Scandinavische cultuur van het schoenen uitdoen bij de voordeur, merkt The Guardian op.

Bacteriën die je mee naar binnen neemt

Experts schrijven de verandering toe aan mensen die zich steeds meer bewust zijn van ziektekiemen. Gabriel Filippelli, professor in aardwetenschappen aan de Universiteit van Indiana, zegt dat hij dit voor het eerst zag bij zijn zoon en zijn vriendin, die thuis een schoenverbod hebben. „Kinderen van vrienden hebben dit ook. Ik denk dat het is ingegeven door een toegenomen besef dat de onderkant van je schoenen echt smerig zijn.” Ook hij hanteert nu een schoenen-uit-bij-de-deur- beleid.

Er is zeker iets voor te zeggen, vooral in steden. „Wat op schoenen kan worden binnengebracht en getraceerd kan worden varieert van E. coli en zware metalen zoals lood, tot petrochemische stoffen, oliën en smeermiddelen”, zegt hij.

Schoenen uit binnenshuis

Volgens Charles Gerba, professor microbiologie aan de universiteit van Arizona, bleek uit een onderzoek naar schoenen van mensen dat 95 procent fecale bacteriën op de bodem had en een derde E. coli bevatte. „Mensen lopen de hele tijd op hondenpoep zonder het te beseffen”, klinkt het tegen The Guardian.

Gerba denkt dat de pandemie mensen bewuster heeft gemaakt van ziektekiemen. Filippelli suggereert dat wat we zien op sociale media effect heeft. „In veel Aziatische culturen is het een absolute no-go om iemands huis binnen te lopen met je schoenen aan. Wellicht wordt het door het zien daarvan populairder op andere plekken.”

Deuren open op modegebied

Zelfs op modegebied gaan er deuren open als je vaker binnenshuis je schoenen uit moet doen. Zo denkt modeblogger Leandra Medine Cohen dat een trend zich kan ontwikkelen omdat er looks zijn die beter werken als je geen schoenen draagt. Ze raadt wijde broeken, minirokken of korte broeken en panty’s aan. Probeer daarbij te gaan voor leuke, unieke en opvallende sokken, raadt ze aan.

Kriebel in je keel? Deze verschillende soorten hoest kun je hebben (en de remedies)

Afdruk van je kussen in gezicht na slapen? Dat kan iets over je huid zeggen

Kans op ziekte verkleinen? Met deze tips versterk jij je immuunsysteem 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties