Metro
Metro Binnenland 27 aug 2020 / 17:34 uur

Advocaten grimmige strafzaak Marengo: door OM in nachtmerrie beland

Je kunt veel van de Marengo strafzaak zeggen, maar saai is het niet. De advocaten noemen het zelfs ‘een nachtmerrie’, veroorzaakt door het Openbaar Ministerie en willen dat de rechter ingrijpt.

De relatie tussen de advocaten en het Openbaar Ministerie (Om) in het grote liquidatieproces Marengo is inmiddels zo grimmig, dat de advocaten de rechtbank zeer dringend hebben verzocht om in te grijpen.

Nachtmerrie

„Zo kan het niet verder”, zei advocaat Nico Meijering vandaag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Volgens Meijering zijn de advocaten in „het grootste en belangrijkste strafproces ooit” door toedoen van het OM „in een nachtmerrie beland”.

De afgelopen weken is een aantal advocaten tegen wil en dank een hoofdrol in het proces gaan spelen. Het OM kwam met een nieuw dossierstuk, waarin staat dat meerdere advocaten geheime informatie naar criminelen zouden hebben gelekt. Vorige week werd bekend dat justitie Meijering en een kantoorgenoot vorig jaar heeft laten volgen, op een reis naar Dubai. Het OM had aanwijzingen dat Meijering een ontmoeting zou hebben met de toen nog voortvluchtige Taghi. De schaduwoperatie werd geheimgehouden en kwam via een publicatie in het AD naar buiten. De ontmoeting met Taghi vond niet plaats, Meijering had andere doeleinden op zijn reis.

Misstanden OM

Meijering, gesteund door meerdere collega’s, vindt dat de rechtbank de misstanden tot op de bodem moet uitzoeken. „Wij willen van de rechtbank horen dat dit niet geaccepteerd wordt. De bodem is bereikt.” Het recht op een eerlijk proces van de verdachten wordt volgens de raadsman ernstig bedreigd. „Wij kunnen als raadslieden niet verder, zonder dat er iets gaat gebeuren. Onze cliënten kunnen niet verder met advocaten die onder vuur liggen.”

Taghi

In Marengo staan zeventien verdachten terecht, met Ridouan Taghi als hoofdverdachte. Zij worden beschuldigd van het plegen van een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Het proces bevindt zich nog altijd in de voorbereidende fase. Taghi’s raadsvrouw is Inez Weski. Eerder deze maand vroeg ze om behandeling van een deel van zijn verzoeken achter gesloten deuren, en zo gaat het ook ook gebeuren. Ze schreef ook een boek.

Reactie OM

Op verzoek van de rechtbank reageerde het OM vandaag beperkt op de aantijgingen en volgende week – als er weer een inleidende zitting gepland staat – komt het met het tweede deel van het verweer komen. De rechtbank stak daar echter ineens toch een stokje voor. Reeds uitgedeelde spreekteksten van het OM werden door de bode weer teruggehaald. Na de zitting liet de persofficier van het OM weten het jammer te vinden dat er niet gereageerd mocht worden. „Er zijn harde woorden gevallen, waar we ons absoluut niet in herkennen. Het is vervelend dat daar pas over een week op mogen reageren.”

Anoniem

Vanwege de vele veiligheidsmaatregelen rondom het proces moeten de rechters en officieren anoniem blijven. Dat juist het OM advocaten wel „met naam en toenaam” heeft genoemd en beschuldigt „loopjongens” van Taghi te zijn, is volgens Meijerings kantoorgenoot Christian Flokstra „gevaarzettend” voor raadslieden. Hij noemde het „bedroevend” hoe het OM met de „taak, functie en veiligheid” van advocaten is omgesprongen. „De totale desinteresse, het dédain voor de advocatuur is ronduit schokkend”, aldus Flokstra. Ook vroeg hij zich af welke andere, geheim gebleven middelen justitie in het onderzoek heeft ingezet.

Eerder al noemde het hij OM „kwaadaardig”

Marengo in een overzicht

  • Op 9 september 2015 wordt Ronald Bakker in Huizen vermoord. Hij was medewerker van de Spyshop in Nieuwegein. Hij kwam in beeld  na een eerder onderzoek naar een grote partij wapens.
  • Samir Erraghib wordt op 17 april 2016 in IJsselstein doodgeschoten in het bijzijn van zijn 7-jarige dochter. Het kind overleeft de aanslag. Erraghib zou in de onderwereld over Taghi hebben gesproken.
  • Ranko Scekic wordt op 22 juni 2016 op straat doodgeschoten
  • De voorbereiding van het proces begint in mei en juni 2016
  • Op 11 oktober 2016 wordt Abdelkarim A. benaderd met een automatisch wapen in Utrecht. Hij overleeft de aanslag. A. zou nog een schuld hebben bij Taghi.
  • In de nacht van 4 op 5 december weet Khalid B. te ontkomen aan een moordpoging in Rotterdam-Zuid. Hij zou aan de kant van de vermoorde Erraghib staan en wraak willen nemen op Taghi.
  • Crimineel en misdaadblogger Martin Kok wordt op 8 december 2016 na een bezoek aan een seksclub in Laren doodgeschoten. Er werden al eerdere pogingen tot moord bij hem gedaan.
  • Op 12 januari 2017 wordt Hakim Changachi vermoord in Utrecht-Overvecht. Echter was deze moord een vergissing en was de liquidatie bedoeld voor Khalid H. die in dezelfde buurt woonde als Changachi. Voor Nabil B, die een vriend was van Changachi, was dit de aanleiding om kroongetuige te worden.
  • Na de vergismoord meldt Khalid H. dat hij wordt gevolgd (voor een mogelijk nieuwe liquidatie) bij de politie. De daders daarvan worden aangehouden en zijn inmiddels veroordeeld. H. stond op de dodenlijst omdat hij over Taghi geroddeld had.
  • Justitie beschuldigt de verdachten in het proces van deelname aan een criminele organisatie met als topstuk Riduan Taghi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Advocaten grimmige strafzaak Marengo: door OM in nachtmerrie beland
Sluiten