Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Naar de Nationale Herdenking op de Dam? Dan moet je een plek reserveren

Wie de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil bijwonen, moet vooraf een plek reserveren. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de reservering, die vanaf dinsdag kan worden gemaakt, kunnen mensen kiezen voor een tijdslot voor aankomst. Zonder reservering is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.

Tijdens de Nationale Herdenking gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn, worden alle aanwezigen vooraf gefouilleerd en zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan. In andere jaren waren er naar schatting 20.000 mensen op de Dam.

Mensen kunnen zich aanmelden voor de herdenking op de Dam via Herdenkingopdedam.nl. Bij het reserveren kunnen ze kiezen voor een van de twee zijdes van de Dam: de kant van het Damrak of de kant van het Rokin. Door tijdslots aan te bieden hoopt de organisatie dat de doorstroom soepel verloopt. Het is mogelijk om een reservering voor een of twee personen te maken. Bij aankomst op de Dam komende zaterdag wordt de reservering gescand.

Stille Tocht

De keuze om met reserveringen te werken is gemaakt om mensen die het belangrijk vinden om aanwezig te zijn zo goed mogelijk te faciliteren, laat een woordvoerster weten. „We krijgen vragen van mensen die willen weten hoe ze zich kunnen verzekeren van een plekje. Daarom is besloten met een aanmeldsysteem te werken.” Mensen kunnen zich aanmelden totdat het maximum van 10.000 aanmeldingen is bereikt. „Zodat we mensen daarna ook goed kunnen helpen bij het verwijzen naar een andere herdenking bijvoorbeeld.”

Ook voor de Stille Tocht, die traditiegetrouw wordt georganiseerd door het Amsterdamse 4 en 5 mei comité, wordt mensen gevraagd een plek te reserveren om het beperkte aantal plekken op de Dam. Dat kan via www.stilletocht4mei.nl. De route loopt vanaf het stadhuis, door de oude Jodenbuurt, naar de Dam.

‘Maatschappelijke spanning’

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei lieten eerder weten dat de extra maatregelen genomen worden in nauwe samenwerking met de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). De NCTV en politie achten de kans op spontane protestacties of verstoringen aanwezig, maar volgens hen is de kans op een aanslag in vergelijking met voorgaande jaren niet groter.

De aanleiding voor de hogere kans op verstoringen is volgens de driehoek „de toegenomen maatschappelijke spanning en een grote actiebereidheid tot protest onder de bevolking, onder andere ingegeven door het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas en de verdere spanningen in het Midden-Oosten”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties