Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

26 jaar cel voor Utrechtse ‘vergismoord’

De rechtbank heeft Guyno O. (26) en Ferrel T. (32) veroordeeld tot 26 jaar cel wegens de moord op Hakim Changachi. Hij werd op 12 januari 2017 in Utrecht doodgeschoten. Changachi werd het slachtoffer van een vergissing. De moordenaars hadden het eigenlijk voorzien op een man die in dezelfde flat woonde, aan de Faustdreef in de wijk Overvecht. Twee dagen later kon de politie een aanslag op het leven van deze man, Khalid H., voorkomen.

Voor de mislukte ‘herstelmoord’ legde de rechtbank Marciano D. (28) en Jerrel Z. (27) respectievelijk tien en zeven jaar op. Ook O. en T. waren bij de voorbereiding daarvan betrokken, oordeelt de rechtbank.

Zwaar bestraft

De rechtbank betitelde de moord als ,,ontwrichtend geweld’ en constateerde dat dit zich in het milieu steeds vaker en steeds heviger voordoet. Dergelijke misdrijven moeten zwaar bestraft worden, maar ,,alleen zwaarder straffen kan de opmars van dit geweld niet tot staan brengen.” De rechtbank volgde de eis van 26 jaar van het Openbaar Ministerie (OM) tegen de beide hoofdverdachten. De aan D. en Z. opgelegde straffen pakken iets lager uit dan geëist.

De opdracht voor het geweld schrijft justitie toe aan de zeer gewelddadige bende van de voortvluchtige Ridouan Taghi, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks liquidaties. Na de moord op Changachi sloot Nabil B. een kroongetuigendeal met het OM, waardoor het onderzoek naar de bende in een stroomversnelling is gekomen. De broer van B. is in maart vorig jaar geliquideerd in Amsterdam, vermoedelijk als wraak voor het ‘verraad’ van B.

Dodenlijst

Beoogd doelwit Khalid H. heeft de recherche niet willen uitleggen waarom de daders het op hem voorzien zouden kunnen hebben. Hij vreest dat hij nog steeds op een dodenlijst staat en zit sinds de verijdelde aanslag ondergedoken.

Na de moord op Changachi wilde Justin Jap Tjong, de chauffeur van de vluchtauto, niet meedoen aan het vervolg. Hij werd twee weken later in Amsterdam geliquideerd. Deze moord wordt nog onderzocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.